نړيوال ښکيلاک او د لرو بر افغان دازادۍ غورځنګ
د حضرت علی کرم الله وجهه څلوېښت نصيحته
ع کريم حليمي
02.10.2004
چهل حديث از حضرت علی کرم الله وجهه
قال حضرت علی کرم الله وجهه
1- من اصلح سريرته اصلح الله علانيته، و من عمل لدينه كفاهالله امر دنياه و من احسن فيما بينه و بين الله كفاهالله ما بينه وبين الناس.
[color=red:badc4b9435]آنكس كه نهان خود را اصلاح كند خدا آشكار او را نيكو فرمايدو آن كه به كار دينش پردازد خدا كار دنياى او را درستسازد وآن كه ميان خود و خدا را اصلاح سازد خدا ميان او و مردمان رانيكو دارد[/color:badc4b9435].
قال على حضرت علی کرم الله وجهه
2- من وضع نفسه مواضع التهمة فلا يلومن من اساء به الظن.
[color=blue:badc4b9435]آنكس كه خويشتن را در معرض تهمت قرار دهد و موردبدبينى قرار گيرد جز خودش كسى را سرزنش ننمايد[/color:badc4b9435].
قال : حضرت علی کرم الله وجهه
3- من استبد برايه هلك، و من شاور الرجال شاركها فىعقولها.
[color=red:badc4b9435]هركس بر راى «نادرست» خويش پافشارى نمايد هلاك گردد وآنكس كه در كار خويش به مشورت پرداخت در خرد ديگرانشريك شود. [/color:badc4b9435]
قال حضرت علی کرم الله وجهه :
4- من كتم سره كانت الخيرة بيده.
.................[color=green:badc4b9435]آنكس كه راز خود را نهان داشت، اختيار سر خود را بدستخويش گرفت[/color:badc4b9435].
5- لا طاعة لمخلوق فى معصية الخالق
[color=red:badc4b9435]نبايد فرمانبرى از ديگران به نافرمانى خدا بينجامد[/color:badc4b9435].
6- من حاسب نفسه ربح و من غفل عنها خسر و من خاف امنو من اعتبر ابصر و من ابصر فهم و من فهم علم. (ق /
[color=darkred:badc4b9435]آنكس كه از خويشتن حساب كشيد سود برد، و كسى كه غفلتورزيد زيانكار شد، و كسى كه ترسيد در امان ماند و آنكه پندگرفتبينا شد و آنكه بينا شد فهميد، و آنكه فهميد دانا شد. [/color:badc4b9435]
7- الاعجاب يمنع من الازدياد.
[color=cyan:badc4b9435]خودپسندى مانع به زيادت رسيدن «و كمال» است[/color:badc4b9435].
8- ترك الذنب اهون من طلب التوبة.
[color=darkred:badc4b9435]دست از گناه برداشتن آسانتر از توبه است[/color:badc4b9435].
9- الطمع رق مؤبد.
[color=blue:badc4b9435]..................................................شخص طمعكار هميشه برده است. [/color:badc4b9435]
10- ان من العبادة لين الكلام و افشاء السلام.
[color=red:badc4b9435]...........................به نرمى سخن گفتن و آشكار كردن سلام جزء عبادت است. [/color:badc4b9435]
11- الصبر احسن حلل الايمان و اشرف خلائق الانسان.
[color=blue:badc4b9435]صبر بهترين زينت ايمان و شريفترين خوى انسان است.[/color:badc4b9435]
12- الصبر صبران صبر على ما تكره و صبر على ما تحب.
[color=red:badc4b9435]صبر دو قسم است يكى صبر بر آنچه خوش ندارى (مانند صبربر تشنگى در حال روزه و سختى طاعت) و ديگر صبر بر آنچهدوست دارى (گناه) [/color:badc4b9435]
13- و قيل حضرت علی کرم الله وجهه : صف لنا العاقل، فقالعليه السلام: هو الذى يضعالشىء مواضعه. فقيل: فصف لنا الجاهل. قالعليه السلام: قد فعلت.يعنى ان الجاهل هو الذى لا يضع الشىء مواضعه. (ق / 235)
[color=darkred:badc4b9435]به حضرت علی کرم الله وجهه گفته شد: خردمند را براى ما معرفى كن.حضرت فرمودند: عاقل و خردمند كسى است كه هر چيزى رابر جاى خويش نهد. گفته شد: پس نادان را برايمان بنمايان.فرمود: به تحقيق انجام دادم [ضمن پاسخ نخست] يعنى نادانكسى است كه هر چيزى را در جاى خويش ننهد[/color:badc4b9435].
14- اذا ارذل الله عبدا حظر عليه العلم. (ق / 288)
[color=blue:badc4b9435]هرگاه خداوند بندهاى را خوار نمايد از آموختندانش بركناردارد[/color:badc4b9435].
15- ما اكثر العبر و اقل الاعتبار.
[color=red:badc4b9435]چقدر پند فراوان و پند گيرنده كم است[/color:badc4b9435].
16- اتقوا معاصى الله فى الخلوات فان الشاهد هوالحاكم.
[color=darkred:badc4b9435]از نافرمانى خدا در پنهانى دورى جوئيد، زيرا آنكس كه گواه براعمال استحاكم و داور است[/color:badc4b9435].
17- الغنى الاكبر الياس عما فى ايدى الناس.
[color=blue:badc4b9435]بزرگترين بىنيازى نوميدى از چيزهايى است كه در دستديگران مىباشد[/color:badc4b9435].
18- الثناء باكثر من الاستحقاق ملق و التقصير عن الاستحقاقعى او حسد
[color=red:badc4b9435]ستودن بيش از اندازه چاپلوسى و كمتر از آن ناتوانى يا حسداست. [/color:badc4b9435]
19- اشد الذنوب ما استهان به صاحبه.
[color=darkred:badc4b9435]سخت ترين گناهان آن است كه انجام دهندهاش آنرا كوچكشمارد[/color:badc4b9435].
20- من نظر فى عيب نفسه اشتغل عن عيب غيره.
[color=green:badc4b9435]هر كس به عيب خويشتن پرداختبه عيب ديگران ننگرد[/color:badc4b9435].
21- من كثر كلامه كثر خطئه و من كثر خطئه قل حيائه و من قلحيائه قل ورعه و من قل ورعه مات قلبه و من مات قلبه دخلالنار.
[color=red:badc4b9435]كسى كه پرگو شد خطايش زياد مىشود و هركس كه خطايشزياد شود شرم او كم و هر كس حياء و شرمش كم شدپرهيزكاريش كم مىشود و هر كس تقوايش كم شد دلشمىميرد و كسى كه دلش مرد وارد دوزخ مىشود[/color:badc4b9435].
22- لا شرف اعلى من الاسلام و لا عز اعزمنالتقوى.
[color=brown:badc4b9435]هيچ شرفى برتر از اسلام، و هيچ عزتى ارجمندتر از تقوانيست[/color:badc4b9435].
23- لا كنز اغنى من القناعة.
[color=darkred:badc4b9435]هيچ گنجى بىنياز كنندهتر از قناعت نيست[/color:badc4b9435].
24- تكلموا تعرفوا فان المرء مخبوء تحت لسانه.
[color=blue:badc4b9435]سخن بگوئيد تا شناخته شويد، زيرا شخصيت هر كس در زيرزبانش نهان است[/color:badc4b9435].
25- من صارع الحق صرعه.
[color=darkred:badc4b9435]آنكس كه با حق درآويخت، خود را نابود ساخت[/color:badc4b9435].
26- التقى رئيس الاخلاق.
[color=blue:badc4b9435].......................................................................رئيس اخلاق پرهيزكارى است.[/color:badc4b9435]
27- اذكروا انقطاع اللذات و بقاء التبعات.
[color=red:badc4b9435]به ياد آريد كه لذت ها زودگذر است، ولى پيامدهاى ناگوارشبرجاى خواهد ماند[/color:badc4b9435].
28- منهومان لا يشبعان: طالب علم و طالب دنيا.
[color=blue:badc4b9435]دو كس هرگز سير نشوند: آنكه در پى علم است و آنكه مال اندوزاست[/color:badc4b9435].
«نماز»
29- الصلوة حصن من سطوات الشيطان. (على(ع)، غررالحكم)
[color=darkred:badc4b9435]نماز دژ محكمى است كه نمازگزار را از حملات شيطان نگه مىدارد[/color:badc4b9435].
30- صل الصلاة لوقتها الموقت لها و لا تعجل وقتها لفراغ ولاتؤخرها عن وقتها لاشتغال واعلم ان كل شىء من عملك تبعلصلاتك.
[color=blue:badc4b9435]نماز را در وقت معين آن به جاى آور و به خاطر بيكارى پيشاز رسيدن وقت آن را برپاى مدار و به خاطر پرداختن به كار آنرا از وقتش به تاخير نينداز و بدان كه محور قبولى تمام كارهاىتو نماز است[/color:badc4b9435].
«حياء»
31- من قل حيائه قل ورعه و من قل ورعه مات قلبه و منمات قلبه دخل النار.
من لم يستحى من الناس لم يستحى من الله سبحانه.
[color=brown:badc4b9435]كسى كه حيائش كم شد پرهيزگاريش كم مىشود و كسى كهپرهيزگاريش كم شد دلش مىميرد و كسى كه دلش مرده شدوارد جهنم مىشود. و كسى كه از مردم حيا نكند از خداىسبحان حيا نخواهد كرد. [/color:badc4b9435]
«ادب»
32- افضل الادب ان يقف الانسان عند حده و لا يتعدى قدره.
[color=darkred:badc4b9435]با ادب ترين انسان كسى است كه در جايگاه خود قرار گيرد و ازحد و مرز خويش بيرون نرود[/color:badc4b9435].
«علم»
33- العلم خير من المال العلم يحرسك و انت تحرس المال.
[color=red:badc4b9435]دانش بهتر از مال است، زيرا دانش ترا حفظ مىنمايد ولى مال را تو بايد حفظ نمائى[/color:badc4b9435].
«عيب پوشى»
34- من تتبع عيوب الناس كشف عيوبه.
[color=darkred:badc4b9435]هر كه عيبهاى مردم را دنبال كند زشتىهاى خود را آشكارسازد[/color:badc4b9435].
35- من بحث عن عيوب الناس فليبدا بنفسه.
[color=blue:badc4b9435]هر كه در جستجوى عيب مردم باشد بايد از خودش شروعكند[/color:badc4b9435].
اعجاب الرجل بنفسه برهان نقصه و عنوان ضعف عقله.
[color=red:badc4b9435]خود برتربينى شخص دليل نقصان وى و نشانه كمعقلىاوست[/color:badc4b9435].
«كبر»
قال اميرالمؤمنين حضرت علی کرم الله وجهه :
37- من لبس الكبر والسرف خلع الفضل والشرف.
[color=brown:badc4b9435]هر كه لباس برترى خواهى و اسراف را به تن كند جامه فضيلتو شرافت از تن درآورد[/color:badc4b9435].
38- ذكرالله جلاء الصدور و طمانينة القلوب.
[color=darkred:badc4b9435]ياد خدا روشنى سينهها و موجب آرامش دلهاست[/color:badc4b9435].
39- ذكر الله دعامة الايمان و عصمة من الشيطان.
[color=red:badc4b9435]ياد خدا ستون ايمان و نگهدارنده از شر شيطان است[/color:badc4b9435].
40- «ان هذا القران هو الناصح الذى لا يغش و الهادى الذى لايضل و المحدث الذى لا يكذب.»
([color=blue:badc4b9435]براستى قرآن خيرخواهى است كه خيانت نكند و راهنمائىاست كه گمراه نكند و سخنگوئى است كه دروغ نگويد[/color:badc4b9435].)