د موضوعګانو سرپاڼه

نړيوال ښکيلاک او د لرو بر افغان دازادۍ غورځنګ

د حضرت علی کرم الله وجهه څلوېښت نصيحته

ع کريم حليمي
02.10.2004

چهل حديث از حضرت علی کرم الله وجهه
قال حضرت علی کرم الله وجهه

1- من اصلح سريرته اصلح الله علانيته، و من عمل لدينه كفاه‏الله امر دنياه و من احسن فيما بينه و بين الله كفاه‏الله ما بينه وبين الناس.

[color=red:badc4b9435]آنكس كه نهان خود را اصلاح كند خدا آشكار او را نيكو فرمايدو آن كه به كار دينش پردازد خدا كار دنياى او را درست‏سازد وآن كه ميان خود و خدا را اصلاح سازد خدا ميان او و مردمان رانيكو دارد[/color:badc4b9435].

قال على حضرت علی کرم الله وجهه

2- من وضع نفسه مواضع التهمة فلا يلومن من اساء به الظن.

[color=blue:badc4b9435]آنكس كه خويشتن را در معرض تهمت قرار دهد و موردبدبينى قرار گيرد جز خودش كسى را سرزنش ننمايد[/color:badc4b9435].

قال : حضرت علی کرم الله وجهه

3- من استبد برايه هلك، و من شاور الرجال شاركها فى‏عقولها.

[color=red:badc4b9435]هركس بر راى «نادرست‏» خويش پافشارى نمايد هلاك گردد وآنكس كه در كار خويش به مشورت پرداخت در خرد ديگران‏شريك شود. [/color:badc4b9435]
قال حضرت علی کرم الله وجهه :

4- من كتم سره كانت الخيرة بيده.
.................[color=green:badc4b9435]آنكس كه راز خود را نهان داشت، اختيار سر خود را بدست‏خويش گرفت[/color:badc4b9435].

5- لا طاعة لمخلوق فى معصية الخالق

[color=red:badc4b9435]نبايد فرمانبرى از ديگران به نافرمانى خدا بينجامد[/color:badc4b9435].

6- من حاسب نفسه ربح و من غفل عنها خسر و من خاف امن‏و من اعتبر ابصر و من ابصر فهم و من فهم علم. (ق /

[color=darkred:badc4b9435]آنكس كه از خويشتن حساب كشيد سود برد، و كسى كه غفلت‏ورزيد زيانكار شد، و كسى كه ترسيد در امان ماند و آنكه پندگرفت‏بينا شد و آنكه بينا شد فهميد، و آنكه فهميد دانا شد. [/color:badc4b9435]

7- الاعجاب يمنع من الازدياد.

[color=cyan:badc4b9435]خودپسندى مانع به زيادت رسيدن «و كمال‏» است[/color:badc4b9435].

8- ترك الذنب اهون من طلب التوبة.
[color=darkred:badc4b9435]دست از گناه برداشتن آسانتر از توبه است[/color:badc4b9435].

9- الطمع رق مؤبد.
[color=blue:badc4b9435]..................................................شخص طمعكار هميشه برده است. [/color:badc4b9435]

10- ان من العبادة لين الكلام و افشاء السلام.

[color=red:badc4b9435]...........................به نرمى سخن گفتن و آشكار كردن سلام جزء عبادت است. [/color:badc4b9435]

11- الصبر احسن حلل الايمان و اشرف خلائق الانسان.

[color=blue:badc4b9435]صبر بهترين زينت ايمان و شريفترين خوى انسان است.[/color:badc4b9435]

12- الصبر صبران صبر على ما تكره و صبر على ما تحب.

[color=red:badc4b9435]صبر دو قسم است‏ يكى صبر بر آنچه خوش ندارى (مانند صبربر تشنگى در حال روزه و سختى طاعت) و ديگر صبر بر آنچه‏دوست دارى (گناه) [/color:badc4b9435]

13- و قيل حضرت علی کرم الله وجهه : صف لنا العاقل، فقال‏عليه السلام: هو الذى يضع‏الشى‏ء مواضعه. فقيل: فصف لنا الجاهل. قال‏عليه السلام: قد فعلت.يعنى ان الجاهل هو الذى لا يضع الشى‏ء مواضعه. (ق / 235)

[color=darkred:badc4b9435]به حضرت علی کرم الله وجهه گفته شد: خردمند را براى ما معرفى كن.حضرت فرمودند: عاقل و خردمند كسى است كه هر چيزى رابر جاى خويش نهد. گفته شد: پس نادان را برايمان بنمايان.فرمود: به تحقيق انجام دادم [ضمن پاسخ نخست] يعنى نادان‏كسى است كه هر چيزى را در جاى خويش ننهد[/color:badc4b9435].

14- اذا ارذل الله عبدا حظر عليه العلم. (ق / 288)

[color=blue:badc4b9435]هرگاه خداوند بنده‏اى را خوار نمايد از آموختن‏دانش بركناردارد[/color:badc4b9435].

15- ما اكثر العبر و اقل الاعتبار.

[color=red:badc4b9435]چقدر پند فراوان و پند گيرنده كم است[/color:badc4b9435].

16- اتقوا معاصى الله فى الخلوات فان الشاهد هوالحاكم.
[color=darkred:badc4b9435]از نافرمانى خدا در پنهانى دورى جوئيد، زيرا آنكس كه گواه براعمال است‏حاكم و داور است[/color:badc4b9435].

17- الغنى الاكبر الياس عما فى ايدى الناس.

[color=blue:badc4b9435]بزرگترين بى‏نيازى نوميدى از چيزهايى است كه در دست‏ديگران مى‏باشد[/color:badc4b9435].

18- الثناء باكثر من الاستحقاق ملق و التقصير عن الاستحقاق‏عى او حسد

[color=red:badc4b9435]ستودن بيش از اندازه چاپلوسى و كمتر از آن ناتوانى يا حسداست. [/color:badc4b9435]

19- اشد الذنوب ما استهان به صاحبه.

[color=darkred:badc4b9435]سخت ‏ترين گناهان آن است كه انجام دهنده‏اش آنرا كوچك‏شمارد[/color:badc4b9435].

20- من نظر فى عيب نفسه اشتغل عن عيب غيره.

[color=green:badc4b9435]هر كس به عيب خويشتن پرداخت‏به عيب ديگران ننگرد[/color:badc4b9435].

21- من كثر كلامه كثر خطئه و من كثر خطئه قل حيائه و من قل‏حيائه قل ورعه و من قل ورعه مات قلبه و من مات قلبه دخل‏النار.

[color=red:badc4b9435]كسى كه پرگو شد خطايش زياد مى‏شود و هركس كه خطايش‏زياد شود شرم او كم و هر كس حياء و شرمش كم شدپرهيزكاريش كم مى‏شود و هر كس تقوايش كم شد دلش‏مى‏ميرد و كسى كه دلش مرد وارد دوزخ مى‏شود[/color:badc4b9435].

22- لا شرف اعلى من الاسلام و لا عز اعزمن‏التقوى.

[color=brown:badc4b9435]هيچ شرفى برتر از اسلام، و هيچ عزتى ارجمندتر از تقوانيست[/color:badc4b9435].

23- لا كنز اغنى من القناعة.

[color=darkred:badc4b9435]هيچ گنجى بى‏نياز كننده‏تر از قناعت نيست[/color:badc4b9435].

24- تكلموا تعرفوا فان المرء مخبوء تحت لسانه.

[color=blue:badc4b9435]سخن بگوئيد تا شناخته شويد، زيرا شخصيت هر كس در زيرزبانش نهان است[/color:badc4b9435].

25- من صارع الحق صرعه.
[color=darkred:badc4b9435]آنكس كه با حق درآويخت، خود را نابود ساخت[/color:badc4b9435].

26- التقى رئيس الاخلاق.
[color=blue:badc4b9435].......................................................................رئيس اخلاق پرهيزكارى است.[/color:badc4b9435]

27- اذكروا انقطاع اللذات و بقاء التبعات.
[color=red:badc4b9435]به ياد آريد كه لذت ‏ها زودگذر است، ولى پيامدهاى ناگوارش‏برجاى خواهد ماند[/color:badc4b9435].

28- منهومان لا يشبعان: طالب علم و طالب دنيا.

[color=blue:badc4b9435]دو كس هرگز سير نشوند: آنكه در پى علم است و آنكه مال اندوزاست[/color:badc4b9435].

«نماز»

29- الصلوة حصن من سطوات الشيطان. (على(ع)، غررالحكم)

[color=darkred:badc4b9435]نماز دژ محكمى است كه نمازگزار را از حملات شيطان نگه مى‏دارد[/color:badc4b9435].

30- صل الصلاة لوقتها الموقت لها و لا تعجل وقتها لفراغ ولاتؤخرها عن وقتها لاشتغال واعلم ان كل شى‏ء من عملك تبع‏لصلاتك.

[color=blue:badc4b9435]نماز را در وقت معين آن به جاى آور و به خاطر بيكارى پيش‏از رسيدن وقت آن را برپاى مدار و به خاطر پرداختن به كار آن‏را از وقتش به تاخير نينداز و بدان كه محور قبولى تمام كارهاى‏تو نماز است[/color:badc4b9435].

«حياء»

31- من قل حيائه قل ورعه و من قل ورعه مات قلبه و من‏مات قلبه دخل النار.

من لم يستحى من الناس لم يستحى من الله سبحانه.

[color=brown:badc4b9435]كسى كه حيائش كم شد پرهيزگاريش كم مى‏شود و كسى كه‏پرهيزگاريش كم شد دلش مى‏ميرد و كسى كه دلش مرده شدوارد جهنم مى‏شود. و كسى كه از مردم حيا نكند از خداى‏سبحان حيا نخواهد كرد. [/color:badc4b9435]
«ادب‏»

32- افضل الادب ان يقف الانسان عند حده و لا يتعدى قدره.

[color=darkred:badc4b9435]با ادب‏ ترين انسان كسى است كه در جايگاه خود قرار گيرد و ازحد و مرز خويش بيرون نرود[/color:badc4b9435].

«علم‏»

33- العلم خير من المال العلم يحرسك و انت تحرس المال.

[color=red:badc4b9435]دانش بهتر از مال است، زيرا دانش ترا حفظ مى‏نمايد ولى مال ‏را تو بايد حفظ نمائى[/color:badc4b9435].

«عيب پوشى‏»

34- من تتبع عيوب الناس كشف عيوبه.

[color=darkred:badc4b9435]هر كه عيبهاى مردم را دنبال كند زشتى‏هاى خود را آشكارسازد[/color:badc4b9435].

35- من بحث عن عيوب الناس فليبدا بنفسه.

[color=blue:badc4b9435]هر كه در جستجوى عيب مردم باشد بايد از خودش شروع‏كند[/color:badc4b9435].

اعجاب الرجل بنفسه برهان نقصه و عنوان ضعف عقله.

[color=red:badc4b9435]خود برتربينى شخص دليل نقصان وى و نشانه كم‏عقلى‏اوست[/color:badc4b9435].

«كبر»

قال اميرالمؤمنين حضرت علی کرم الله وجهه :

37- من لبس الكبر والسرف خلع الفضل والشرف.

[color=brown:badc4b9435]هر كه لباس برترى خواهى و اسراف را به تن كند جامه فضيلت‏و شرافت از تن درآورد[/color:badc4b9435].

38- ذكرالله جلاء الصدور و طمانينة القلوب.

[color=darkred:badc4b9435]ياد خدا روشنى سينه‏ها و موجب آرامش دلهاست[/color:badc4b9435].

39- ذكر الله دعامة الايمان و عصمة من الشيطان.

[color=red:badc4b9435]ياد خدا ستون ايمان و نگهدارنده از شر شيطان است[/color:badc4b9435].

40- «ان هذا القران هو الناصح الذى لا يغش و الهادى الذى لايضل و المحدث الذى لا يكذب.»

([color=blue:badc4b9435]براستى قرآن خيرخواهى است كه خيانت نكند و راهنمائى‏است كه گمراه نكند و سخنگوئى است كه دروغ نگويد[/color:badc4b9435].)

OK
This site uses cookies. By continuing to browse the site, you are agreeing to our use of cookies. Find out more