د موضوعګانو سرپاڼه

نړيوال ښکيلاک او د لرو بر افغان دازادۍ غورځنګ

دافغانستان ولسمشرۍ ته کانديد ډاکټر حبيب منګل

ډاکټر څپاند
03.06.2009

بسم الله الرحمن الرحیم
فراخوان
هموطنان عزیز!
خواهران و برادران!
نهضت فرا گیر دموکراسی و ترقی افغانستان، اینجانب داکتر حبیب منگل را مکلف ساخته است که درفش شما فرزندان ایمان، زحمت و کار را در جریان مبارزات انتخاباتی ریاست جمهوری سال 1388 به اهتزاز درآورم.

من وظیفه دارم و مصمم هستم که در جریان کارزار انتخاباتی، بیانگر رنج ها، امید ها و مطالبات شما هموطنان رنجدیده،بیجا شده گان، زحمتکشان شهر و ده، کار افرینان ،زنان، جوانان و خانواده ها باشم. میخواهم صدای من صدای همه احزاب،سازمانها و محافل ترقیخواه، عدالت پسند و وطندوست سرزمین مشترک ما، وطن محبوب ما افغانستان باشد.

من به خرد جمعی نیرو های میهن دوست، دموکرات و داد خواه اعتقاد دارم. من باورکامل دارم که فقر و محرومیت تحمل نا پذیری که کتله های وسیع مردم ما با آن مواجه اند، زور گویی،خشونت و فساد گسترده اداری و ناتوانی دولت کنونی در تمثیل حاکمیت ملی و حراست از آزادی، مصئونیت،حیثیت و حقوق انسانی و مدنی شهروندان کشور ما،شرایط لازم را برای یک تغییر صلح امیز مبتنی بر ارزشهای قانون اساسی فراهم ساخته است و بیش از هر زمان دیگر، اتحاد عمل و همبسته گی همهء لایه های اجتماعی و بخصوص نیرو های دموکرات، ترقیخواه و جانبدار عدالت میتواند به پیروزی مشترک ما بیانجامد.

ازینرو پیشنهاد می کنم که برنامهء انتخاباتی من از غنا، تنوع، سخاوت و انساندوستی بی شائبهء اندیشه های این نیرو ها الهام گیرد و امید بزرگ مردم ما برای صلح، آزادی و زنده گی با حیثیت و توأم با کرامت انسانی چراغ راه مان باشد.

تقاضا می کنم که با استفاده از هر رسانه یی که در اختیار دارید،مشوره ها، پیشنهادها و مطالبات تان را در اختیارم بگذارید. من در صورت پیروزی، به اجرای برنامه یی که مشترکا به پیشگاه هموطنان مان تقدیم خواهیم کرد متعهد میباشم. سرزمین ما نیازمند دست دوستی و یاری همهء افغانها، زنان،و مردان داخل و خارج کشور در راستای تحقق اهداف انسانی ،ملی وترقیخواهانه میباشد.

برنامهء انتخاباتی یی که ما در کنار هم و در فرجام گفتمان وسیع سیاسی تدوین خواهیم کرد، باید به ارائهء جانشینی واقعبینانه، آینده نگر و امید بخش برای زنده گی دشوار مردم ما وبرای حل بن بست سیاسی کنونی منتج شود.

رئوس این برنامه که اینجانب مصمم هستم در اطراف آن اتحاد و اشتراک هموطنان ما را جلب کنم، قرار ذیل است :

من به مردم افغانستان حکومتی را پیشنهاد می کنم که در موجودیت نیرو های نظامی بیگانه در خاک کشور ما، از حاکمیت ملی بطور اطمینان بخش حراست کند و وظایف تاخیر ناپذیر خود را در حفاظت از زنده گی و منافع افغانها، در تأمین صلح و مصئونیت برای هر هموطن ما و بخصوص برای بی وسیله ترین آنان با شایسته گی به انجام رساند. تنها چنین حکومت دارای برخورد شفاف، مسئولانه و وطندوستانه میتواند با جامعهء بین المللی، بشمول کشور هاییکه در خاک ما نیروی نظامی دارند،بحیث همتا رابطه بر قرار سازد و درهر دو بعد تفکیک نا پذیر معضلات کنونی یعنی امنیت و انکشاف اقتصادی ـ اجتماعی به دستاورد هایی برسد که زمینه های عملی بازگشت این نیرو ها را فراهم سازد.

پس ازینهمه رنج و قربانی، هموطنان ما سزاوار حکومتی شنوا،خدمتگذار و پاسخگو هستند. خانهء مشترک ما به دموکراسی بیشتر و به اداره یی مـؤثر نیاز مند است. قوانین جاری کشور در عرصه های مختلف مربوط به حیات سیاسی، اجتماعی و مدنی بایست بازنگری شود. سیستم سیاسی کنونی که با تمرکز نا متوازن قدرت در عالی ترین مقام دولتی، مانع سهمگیری مردم و نماینده گان مردم در تعیین ادارهء دولتی و نظارت بر عملکرد های آن میشود، به تغییر بنیادی نیاز دارد. توسعهء دموکراسی و انتخابی ساختن ارگانهای محلی قدرت دولتی امری ناگزیر است. من در توافق با نماینده گان مردم و در اتحاد و همبسته گی همه ملیت ها و اقوام ساکن کشور ما، این تغییرات را به انجام خواهم رسانید.

سیاست های اقتصادی جاری در کشور ما، به جای باز سازی ساختار های تولیدی ویران شده، به جای بهم پیوستن پارچه های از هم گسیختهء ملت جنگ زدهء ما و تأمین وفاق ملی، کتله های وسیع مردم ما را از بازار کار و بازار مصرف کنار می زند و اردوی عظیمی از نیرو های فعال جامعهء ما و بخصوص زنان و جوانان را در حاشیهء حیات اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی قرار می دهد.این سیاست، به گسترش فقر مطلق، به مسمومیت اقتصاد ما با عواید غیر قانونی ناشی از فساد و مواد مخدر وبه محرومیت مردم از حد اقل حفاظت اجتماعی و مهارت حرفه یی می انجامد. این در حالیست که شرایط و امکانات استثنایی کنونی می تواند به انکشاف متوازن اقتصادی و حل دوامدار مسايل آبیاری، انرژی، مواصلات، زراعت و صنعت منجر شود.

سیاست اقتصادی جاری کاملا جانبدارانه، متکی بر تقلید کورکورانه و بی پیوند با حقایق جامعهء ماست. بازسازی اقتصادی ـ اجتماعی وطن ما نمی تواند و نباید از کنار ضرورت ارتقای سطح زنده گی مردم، مهارت بیشتر، آموزش حرفه یی و صحت بهتر بگذرد و آنها را ناديده بگیرد.

من برای سیاست اقتصادی یی مؤثر، حکومتی فساد نا پذیر، فساد ستیز و فقر زدا مبارزه می کنم. این حکومت باید مواظبت از منافع زحمتکشان شهر و ده، معلولین، معیوبین و خانواده های شهدا، کسبه کاران، مأمورین و کارمندان دولتی پائین رتبه ، منسوبین قوای مسلح، معلمان و استادان، علمای دین، سرمایه داران و تجار ملی و هر خانوادهء افغان را در رأس وظایف خویش قرار دهد،حراست از حقوق سیاسی، اجتماعی و مدنی زنان را با قاطعیت تأمین کند و اقدامات وسیع را در راه تشویق آفرینش فرهنگی، هنری و ادبی آزاد و متنوع رویدست گیرد.

در راه رسیدن به این آمال، هر دستی را که با صداقت برای سازنده گی افغانستان دراز شود، می فشارم. گذشته های تیره و دشمنی های بیهوده تنها باعث جدایی بیشتر و نگون بختی گسترده تر مردم سرزمین ما می شود. ازین پس، برای ساختن میهن مان، باید به آشتی بزرگ فکر کنیم و همهء دشمنی ها را کنار بگذاریم.

اکنون فرصت آن مهیا شده است که افغانستان پیشتاز میدان دوستی و آزادی در میان کشور های همسایه باشد. وطن ما میتواند به حلقهء وصل و نیروی محرکهء همکاری منطقه یی و بین المللی مبدل شود. آواز افغانستان در منطقه میتواند آواز تدبیر، صلح و همکاری باشد. من چنین آینده یی را برای وطن عزیز ما در منطقه و در جهان مد نظر دارم و برای آن تلاش و مبارزه می کنم.

از شما هموطنان، از شما نیرو های سیاسی مترقی و وطندوست تقاضا میکنم در کار مبدل ساختن این آرزو ها به برنامه یی نجاتبخش سهم بگیرید.

امید پیروزی بزرگ است و رشتهء سخن بدست شماست !

انديد ډاکټر حبيب منګل

pattang
04.06.2009

نالت پر دې مردارخواره تر پرون پرې دروس مذدور وو، او س يې د امريکې
مذدوري ته ځان تيار کړی دی٠

ډاکټر څپاند
05.06.2009

حامد کرزی در تمام نظر سنجی ها کمتر از پانزده فیصد رای مردم را کمایی می کنند و در مقام چهارم یا پنجم قرار میگیرند. مطابق تمام نظر سنجی ها و سروی هایی که در داخل و خارج افغانستان صورت گرفته است، در انتخابات دو مرحله یی افغانستان ، حامد کرزی به هیچ صورت به دور دوم نمی رسد٠ در انتخابات گذشته ،هزار ها صندوق پر از رای برای حامد کرزی مخفیانه از پاکستان به کمک پرویز مشرف شب ها وارد می شدند و با صندوق هایی که رای واقعی دربین آن وجود داشت تعویض می شدند. در بارۀ این تقلب و این مداخلۀ مقامات پاکستان در انتخاب رهبر افغانستان، ولو درحاليکه کشورازادي ندارد،تحقیق و مسئولین را به یک مقام بین المللی به محاکمه بکشانند. این تقلب کاری نباید هیچگاه دوباره در افغانستان تکرار شود.
کاپي از سايت afgnews

ډاکټر څپاند
05.06.2009

گفت وشنود ویژۀ خانم نفس جهید معاون داکتر حبیب منگل کاندید ن،ف،د،ت،ا در انتخابات ریاست جمهوری

خواننده گان گران ارج !

اینک شما را بخوانش متن گفت و شنود خانم نفس جهید معاون داکتر حبیب منگل کاندید نهضت فراگیر دموکراسی و ترقی افغانستان در انتخابات ریاست جمهوری افغانستان فرا میخوانم ، که در آستانۀ انتخابات جاری با ایشان ، انجام پذیرفته است.

فواد پامیری : میخواهم پیش از همه از شما بپرسم که از نامزدی در پست معاون ریاست جمهوری و از جریان پیشرفت کارزار انتخاباتی چه احساسی دارید؟ آیا شما به پیروزی در انتخابات اعتماد دارید؟
خانم نفس جهید : بنام خداوند یکتا، من نیز به نوبۀ خود به شما و خواننده گان تان سلام میفرستم. زمانیکه شیر محمد بزرگر، رئیس نهضت فراگیر دموکراسی و ترقی افغانستان، موضوع کاندیداتوری مرا مطرح کردند، من خود را سهم گیرنده در یکی از باشکوه ترین مصاف های ترقیخواهانۀ مردم ما احساس کردم و تا کنون احساس میکنم.
پس از سالهای دشوارشهادت، سکوت و پراکنده گی، هزاران و صد ها هزار انسان، همصدا خواهند گفت: بس است ! صدای من یکی ازانها خواهد بود و آنها در کنار من این فریادِ بس است! را سر خواهند داد. چه خوشبختی یی بالا تر ازین ؟ من به فرزندانم فکر کردم. به فرزندان دلبند صد ها هزار زن و مردی نیز که هیچ آینده یی غیر از فقر، بیسوادی و جنگ برای آنها پیشکش نمیتوانند. حالا حد اقل میتوانیم به آنها استغنا بیاموزیم و اینرا بیاموزیم که نان، بستر راحت و آزادی را چگونه میتوانند بدست بیاورند و اینرا، که رفتن درین راه، خودش آزادیست. من به قربانیان بیشمار سیاست های جاری، بخصوص به بیوسیله ترینِ آنان، شکنند ترینِ آنان،به زحمتکشان شهر و ده، بیجا شده گان، زنان، جوانان و خانواده ها فکر کردم. آنها به راه حلی عاجل، به امید، به یار و یاور ضرورت دارند. ما حق نداریم، بنام هیچ تحلیل و اما و مگری حق نداریم بگذاریم یگانه آینده یی که در برابر این قربانیان گذاشته میشود، انتخاب در بین همان هایی باشد که در وقفه های مختلف، زنده گی نکبتبار کنونی را برای مردم ما سازمان داده اند و مسؤول آن هستند.
پامیری : آیا شما به پیروزی در انتخابات اعتماد دارید؟
خانم نفس جهید : بلی! ما همین اکنون پیروز هستیم. ما مسئلۀ پیروزی یا شکست را در روشنایی اهدافی که برای شرکت درین انتخابات تعیین کرده ایم ارزیابی میکنیم. هدف اول اینست که مشارکت مردم را در بحث پیرامون مشکلات شان و تشخیص بهتر منافع شان بلند ببریم و به آنان کمک کنیم که چرا و چگونه تصمیم قانونی خود را بحیث شهروند، بر مبنای این منافع بگیرند. ما درین کار پیروز هستیم زیرا میتوانیم برنامه یی امید بخش، یکجا با خود مردم تهیه کنیم و آنرا به اعماق جامعه برسانیم. فراموش نکنید که ما در 34 ولایت افغانستان چنین امکانی را در دست داریم. هدف دیگر اینست که مردم برای دستیابی به دستاورد های اجتماعی و سیاسی، در وجود نهضت فراگیر سازمانی را ببینند و بسازند که از نفوذ لازم برای بسیج نیروی آنها و متحدین شان و همراهیِ مبارزات حق طلبانۀ شان بر خوردار باشد. ما درین میدان مبارزه نیز پیروز هستیم زیرا مصیبت دیده گان وطن ما در وجود نهضت فراگیراین امید برای آیندۀ بهتر را می بینند و به صفوف آن رو میآورند.
پامیری : اگر درست فهمیده باشم، شما با شرکت در انتخابات، اهداف دراز مدت رشد وسازمانیابی جنبش ترقیخواهانه را دنبال میکنید. آیا امیدی به پیروزی در انتخابات به مفهوم قرار گرفتن در بین دو کاندیدی که به دور دوم خواهند رسید نیز دارید ؟
خانم نفس جهید : کارزار انتخاباتی ما با مؤفقیت به پیش میرود. هر روز، صد ها هموطن ما از کابل و از دور ترین نقاط کشور با ما ملاقات میکنند و برای مبارزۀ مشترک، برای همبسته گی در راه نجات وطن ما از قید اسارت ملی و اجتماعی ابراز آماده گی میکنند.تیم انتخاباتی ما به رهبری داکتر منگل، هیأت اجرائیۀ حزب ما به رهبری شیر محمد بزرگر، بزودی برنامۀ وسیع ملاقات با مردم را در هر گوشه و کنار کشور به اجرا خواهند گذاشت. اما پیشبینی میشود که انتخابات جاری در فضای شفاف و عادلانه صورت نگیرد. تجربۀ 5 سال پیش نشان داده است که حکومت و حلقات نزدیک به این حاکمیت که چند کاندید درین کارزار دارند، هیچ حد و مرز اخلاقی برای جعل در نتایج رأی مردم نمیشناسند. رویداد های چند ماه اخیر نیز حاکی ازانست که آقای کرزی از هیچ وسیله یی برای به تاراج بردن آرای مردم دریغ نخواهد کرد. آنچه را امروز میتوانم با اطمینان برایتان بگویم اینست که در فرجام رأی گیری، داکتر حبیب منگل در ردیف کاندیدانِ مطرح قرار خواهد داشت و از امید مردم ما برای آیندۀ خوشبخت و آزاد نماینده گی خواهد کرد.
پامیری : این دموکراسی یی که در کشور ما از آن حرف میزنند، کاملا شکلی است، واقعی نیست. فکر نمیکنید که دفاع ازآن برای نهضت فراگیر مشکل آفرین باشد ؟
خانم نفس جهید : هر پدیدۀ این دنیای خاکی ما بالاخره شکلی و محتوایی دارد. دموکراسی نیز ازین قاعده بیرون نیست. ما نباید در بین شکل و محتوا یکی را انتخاب کنیم و دیگری را رد کنیم، یا ازانجایی که این دموکراسی منافع اقتصادی زحمتکشان را نادیده میگیرد، در برابر آن قرار گیریم. ما حق نداریم که کودک را با آب چرکین تشت یکجا به جوی بیاندازیم. برعکس،باید کودک را که همین دموکراسی نو پاست، نگهداریم و از او مواظبت کنیم که بزرگ شود و آب چرکین را به دور اندازیم.
نهضت فراگیردموکراسی و ترقی افغانستان، جانبدار دموکراسی در تمامیِ مظاهر آن است، شروع از همین حرکتی که شهروندی را آغاز میکند، یعنی رفتن به پای صندوق های رأی دهی و گفتن همین حرف ساده که این سیاست و این شخص را میخواهم، این دیگری را نمیخواهم. ما این امکان باالقوۀ مردم را برای تأثیر گذاری بر سرنوشت سیاسی و اجتماعی وطن خویش،هر چند باالقوه است و کامل نیست، گرامی میداریم. اما میدانیم که دموکراسی چیزی نیست که یکشبه بحیث موجودی کامل و بی عیب به دنیا بیاید. مشارکت مردم در حیات سیاسی لازم است، بیداری و مبارزۀ مستدام آنان برای حفظ دستاورد ها لازم است و تحمیل گام های ضروری پیشرَو بر نیرو های محافظه کار لازم است که این جریان را بازگشت ناپذیر سازد. به تاریخ کشورمان نگاه کنیم : زمانی که ارادۀ سلطنتی در سال 1351 تدویر انتخابات پارلمانی دورۀ چهاردهم را به تعلیق درآورد و نقطۀ ختم بر 10 سال زنده گی پارلمان انتخابی گذاشت، مردم برای دفع تجاوز بر دموکراسی به پا نخاستند، زیرا این دموکراسی در بین مردم ریشه نداشت، بود یا نبود این دموکراسی تغییری در زنده گی آنان نمی آورد. ازینرو، ما در کنار سایر نیرو های ترقیخواه، برای نهادینه کردن دموکراسی مبارزه میکنیم. دموکرات های افغانستان باید یه دور و تسلسل حکوماتی که یکی پس از دیگری می آیند و سیستم سیاسی جدیدی را در کشور جاری میسازند، خاتمه بخشند. توجه شما را به این نکته جلب میکنم که در کشور ما در طی چهل سال، 6 قانون اساسی یا جانشین قانون اساسی نافذ شده اند. ما اکنون در چارچوب همین قانون اساسی، برای اصلاح همین قانون اساسی مبارزه میکنیم و هیچ تغییری را از راه جنگ، خشونت و اقدامات غیر قانونی، مجاز و مشروع نمیدانیم.
نهضت فراگیر در برابر مردم افغانستان تعهد میکند که از کاندیدش در انتخابات ریاست جمهوری گرفته،تا نماینده گانش در پارلمان و ارگانهای محلی قدرت، تا صفوف وفعالینش در جریان مبارزات اجتماعی و سیاسی در اتحادیه های کارگران، پیشه وران، دهقانان، روشنفکران و سایر حلقات جامعۀ مدنی،هیچ تصمیمی نخواهند گرفت و از هیچ سیاستی دفاع نخواهند کرد که دموکراسی را چه در شکل و چه در محتوای آن یک قدم به عقب ببرد. نهضت فراگیر، نیروی پیشنهاد و مبارزه برای توسعۀ دموکراسی و ارتقای مشارکت مردم در حیات سیاسی است.
آنچه شما دران حق به جانب هستید اینست که دموکراسی زمانی نهادینه میشود که مردم خود را از برکت آن در امنیت و محافظت بیابند و در سایۀ دموکراسی، خود را آزاد احساس کنند و به رفاه اجتماعی دست یابند. ما حزب تحولات اجتماعی هستیم و آنچه ما را از دیگران متمایز میسازد، صداقت و پیگیری ما در مبارزه برای عدالت اجتماعی است. ما میگوییم، بروید به میلیونها انسانی که به فقرمطلق رانده شده اند، یه آنهایی که قربانی هر روزۀ زورمندان و شریکان آنها در دستگاه امنیتی و قضایی کشور اند و در هر لحظۀ زنده گی شان شاهد همدستی حکومتداران با جنایتکاران اند، از فواید دموکراسی حرف بزنید. آنگاه در خواهید یافت که شما، در افغانستانِ واقعی، نمیتوانید دموکرات باشید و جانبدار عدالت اجتماعی نباشید. بیش از هر وقت دیگر در وطن ما، مبارزه بخاطر عدالت و رفاه اجتماعی، مبارزه برای دموکراسی است.
پامیری : داکتر حبیب منگل، حاکمیت موجود را بی کفایت میخوانَد. آیا این بدان مفهوم است که شما جانبدار یک حکومت قوی استید ؟
خانم نفس جهید : باید اول به توافق برسیم که منظور از حکومت قوی چیست ؟ مخالفین داخل تیم آقای کرزی،بشمول عده یی که امروز در صدد دسترسی به کرسی ریاست جمهوری اند و از وی فاصله گرفته اند، از نخستین روز های ریاستِ وی، حکومتی را که او رویکار آورد، بی کفایت و ضعیف خواندند. آنها در حقیقت جانبدار یک دورۀ استبداد نادر خانی و حتی طالبی بودند و هستند، اما در فرجام، دموکراسی «مؤثر» را وعده میدهند. به هر حال، نقدِ آنان استبداد است و نسیۀ شان دموکراسی یی است که هیچ تضمینی برای بازگشت آن نمیتوانند ارائه کنند.
اگر حکومت قوی، آنطوری که اینها میخواهند، حکومتی باشد که تفتیش عقاید سیاسی، تعقیب و آزار مخالفین و تحمیل انضباط و انقیاد را از راه حاکم ساختن فضای ترس و تسلیم جستجو میکند، ما با چنین حکومت به اصطلاح قوی، مخالف هستیم. نه تنها مخالف هستیم، بلکه از مردم افغانستان میخواهیم بیدار باشند و در برابر چنین دورنمایی مقاومت کنند. ما معتقد هستیم که بُن بست سیاسی کنونی، نه ناشی از مازادِ دموکراسی، بلکه ناشی از کسرِدموکراسی است. در وطن ما نه دموکراسیِ بیش از حد، بلکه دموکراسیِ نیم بند و محدود حاکم است.
اگر منظور از حکومت قوی، حکومتی است که تمام قدرت را در دستان یک رهبر مطلق العنان متمرکز سازد، از محلات تا وزارت های مرکزی، از سیاست خارجی تا سیاست های دفاعی، امنیتی، اقتصادی و اجتماعی، از یک دست اداره شوند، ما با چنین سیستمی مخالف هستیم. این سیستم متمرکز، با تنوع اجتماعی، فرهنگی و قومی کشور ما مطابقت ندارد. این سیستم، مردم را از مشارکت در حیات سیاسی باز میدارد. این سیستم، نماینده گان مردم را از نظارت بر امور سیاسی کشور محروم میسازد.
اگر منظور از حکومت قوی،حکومتی است که توانایی طرح و تطبیق یک برنامۀ واقعی رشد اقتصادی و اجتماعی را داشته باشد، بتواند با کارمندان دولت و طراحان و تصمیم گیرنده گان پروژه ها نه بحیث شریکِ معامله بلکه بحیث مرجع سمت دهنده، کنترول کننده، پاداش دهنده و جزا دهنده برخورد کند، دسیپلین کاری، روحیۀ خدمتگذاری و فساد ناپذیری را از خود آغاز و بر همه مسؤولین تحمیل کند، با شما موافق هستم که چنین حکومتی، مورد احترام و قوی خواهد بود. حکومت قوی یعنی حکومتی که از طریق دفاع از حاکمیت ملی، دفاع از حق زنده گی و مصئونیت افغانها و خدمتگذاری به مردم، مشروعیت خود را بدست میاورد و حفظ میکند. ما میگوییم : بلی، ما از چنین حکومتی پشتیبانی میکنیم. آقای کرزی نه میخواهد و نه میتواند چنین حکومتی را ایجاد کند، داکتر منگل هم توانایی و هم ارادۀ ایجاد چنین حکومتی را داراست
پامیری: تقریبا تمام نامزدان انتخابات از مبارزه علیه فساد حرف میزنند. چه تضمینی وجود دارد که اگر شما در انتخابات برنده شوید، چنین حکومت فساد ستیز را ایجاد خواهید کرد ؟
خانم نفس جهید : ما با سر بلندی میگوییم : بلی، ما چنین تضمین هایی داریم !
اول اینکه داکتر حبیب منگل، امروز، بحیث یک تازه وارد، در زنده گی سیاسی داخل نشده است. او، داکتر راوش و من، در جریان یک معاملۀ تجارتی، برای تقسیم غنایم یا ادارۀ کدام ساحۀ نفوذ، همراه نشده ایم و برای تقسیم امتیازات در کنار هم قرار نه گرفته ایم. ما در جریان مبارزه و تلاش برای ترقی و عدالت اجتماعی، در جریان دفاع از منافع بی پناه ترین و بیوسیله ترین مردم وطن ما، سالها پیش ازانکه حرف این انتخابات مطرح شود، به زنده گی سیاسی رو آورده ایم وهمگام شده ایم. این سالها، سالهای دشواربودند اما ما و سایر دوستان ما، در صف همین زحمتکشان، در مصیبت و فاجعه، باقی ماندیم. وقتی میگویم در صف آنها باقی ماندیم، منظورم اینست که ما این مصیبت را با آنان قسمت کردیم. نه در نقش آمر و پیشوای آنان، بلکه بحیث شریکِ غمِ شان. ما درین زمینه امتحان خود را داده [color=red:64a0cf1cd3]ایم.
دوم، از شما دعوت میکنم که زنده گینامۀ داکتر منگل و همراهانش را یکبار دیگر مرور کنید. آنها در گذشته در موقعیت هایی قرار داشته اند که اگر به شیوۀ به دوران رسیده های امروزی عمل میکردند و ترجیح میدادند که ثروت های وطن ما در جیب شخصی خود و خانوادۀ شان باشد تا در بیت المال، امروز، هر کدام، میلیونر می بودند. ما درین میدان نیز امتحان خود را داده ایم و سر های ما بلند است. همراهان و همرزمان دیروزی ما نیز ازین امتحان سر فراز بدر شده اند. بروید، جستجو کنید، ببینید که آیا میتوانید، چه به نام آنهایی که ازین دنیا رفته اند، چه به نام آنهایی که به مهاجرت تن داده اند، چه بنام آنهایی که درینجا زنده گی میکنند، بیزنسی، حسابی در بانکی، قصری در کابل، در دوبی یا در جایی دیگر پیدا کنید ؟ آنهایی که امروز نیستند و آنهایی که زنده اند، انسان های پاک نفس بودند و استند، و ما درین مکتب تقوا تربیه شده ایم[/color:64a0cf1cd3].
سوم اینکه ما نه کاندید مستقل، بلکه عضو یک حزب سیاسی یعنی نهضت فراگیر دموکراسی و ترقی افغانستان هستیم. دستان پاک، فساد ستیزی و روح خدمتگذاری در سر لوحۀ تعهدات این حزب قرار دارد. ما سربازان این حزب و به اجرای سیاست های آن مکلف استیم. ما این دسیپلین را داوطلبانه قبول کرده ایم و اینرا فراگرفته ایم که در چارچوب سیاست های حزب خود عمل کنیم و در برابر آن پاسخگو باشیم. من آرزو دارم، که آنطوری که شما میگویید، هموطنان ما هنگام انداختن رأی خود در صندوق، این سؤال را از خود بپرسند که چه کسی این تضمین را دارد و چه کسی ندارد و این را در نظر بگیرند که با رنگ سیاه نمیتوان سیاهی را از بین بُرد.
تا جاییکه مربوط به اقدامات عملی در جهت ریشه کن کردن فساد میشود، پلاتفورم انتخاباتی داکتر منگل حاوی پیشنهادات دقیق خواهد بود و این مهم ترین تضمین ماست.
پامیری : آیا زمانیکه شما از دولتی حرف میزنید که قادر به طرح و تطبیق سیاست اقتصادی باشد، مخالفت تانرا با اقتصاد بازار آزاد نشان نمیدهید ؟
خانم نفس جهید : میخواهم از آغاز با صراحت بگویم که ما با اقتصاد بازار آزاد مخالف نیستیم. نگاهی به صد سال گذشتۀ کشور ما نشان میدهد که تمام حکومت ها بشمول حاکمیت سالهای 1360، اصل همزیستی بخش های مختلف اقتصادی یعنی بخش های خصوصی، دولتی، مختلط، کوپراتیفی و غیره را پذیرفته اند، منهای حکومت آقای کرزی که با این مسئله نه برخورد عملی و مطابق با شرایط کشور ما، بلکه برخوردی ایدئولوژیک و تقلید گرانه دارد. اگر بازار آزاد بدین مفهوم است که سرمایۀ خصوصی آزادانه بازار را ارزیابی کند و تصمیم بگیرد که در کجا میتواند سرمایه گذاری کند و که قیمت ها بر اساس عرضه و تقاضا تعیین گردند، ما در اصل نه در گذشته مخالف بازار آزاد بوده ایم و نه امروز هستیم. ما جانبدار آن هستیم که بخش خصوصی، در تلاش خود برای اشتغال آفرینی، در پاسخ به نیاز های مردم در عرصه هایی که توان سرمایه گذاری را دارد، کمک شود و مورد حمایت قرار گیرد. مشکل درینست که در کشور ما، امروز، در سال 1388،با در نظرداشت طبیعت ناسازگاری که ما داریم، این بخش خصوصی، توان سرمایه گذاری های بزرگ، آموزش متخصصین و ادارۀ پروژه های زیربنایی را ندارد. بگیریم، بطور مثال، مسئلۀ آبخیزی دریا های کشور ما را. در فصل فراوانی آب، هرچه کشتزار و خانه است روبیده یا نیمه ویران میشود. فصل کمبود آب، فصل کشت سوزی است. بیش از دو سوم ذخایر آبی افغانستان به هدر میرود و مردم به استفاده از ذخایر آب زیر زمینی رو می آورند و بدینوسیله، نا خواسته، زمینه را برای یک فاجعۀ محیط زیستی آماده میسازند. کناره های دریا ها باید استحکام یابد و ذخایر بزرگ آب ایجاد شود. اجرای این پروژه های بزرگ در حیطۀ امکانات بازار داخلی نیست، زیرا از یکطرف شرکت ها کوچک هستند و از جانب دیگر، این پروژه ها اکثرا بازدهی حسابدارانۀ کافی ندارند و صرف از دیدگاه منافع عامه قابل تحقق می باشند. حکومت، حد اقل سه راه دارد :
یا دست روی دست میگذارد و هیچ کاری نمیکند، به شعار ارتقای تولید زراعتی و سطح زنده گی زارعین اکتفا میکند و با مهمان نوازی و محبت، دست مأمورین سازمانهای بین المللی کمک کننده را میفشارد و میگوید، شما پروژۀ حصوصی میخواهید، ما چنین پروژه یی نداریم، از کمک تان تشکر. این کاریست که حکومت فعلی دران تخصص گرفته است.
یا این پروژه ها را به کمپنی های خارجی میسپارد که با وسایل خود، آنها را تحقق بخشند. با کارمندان و کارگران خارجی خود، با مهارت هایی که در ختم پروژه، اگر ختمی وجود داشته باشد، کشور ما را ترک میکنند. این سیاست، با منافع ملی ما سازگار نیست، زیرا اشتغال ایجاد نمیکند، مهارت حرفه یی بوجود نمی آورد و گردش سرمایه را بسوی سرمایه گذاری دوباره تأمین نمیکند.
یا اینکه حکومت افغانستان، مسؤولیت خود را بدوش می گیرد، فساد را در داخل خود ریشه کن میسازد و نقش طبیعی خود را در ادارۀ اقتصادی، انباشت مهارت های کاری، ایجاد اشتغال و پیریزی زیربنای اقتصادی ایفا میکند. چنین برخوردی برای کشور ما اجتناب ناپذیر است. چنین حکومتی،از سازمانهای بین المللی و مراجع کمک کننده میپرسد که اگر منظور ما ایجاد ثبات و امنیت سیاسی و اجتماعیست، ما در کدام مقیاس زمانی تصمیم میگیریم ؟ مابرای دسترسی به این اهداف، برنامۀ کوتاه مدت و میان مدت داریم یا برنامۀ دو صد ساله ؟ اگر این برنامه، آنطوریکه شما میگویید و تکرار میکنید، بایست در طول سالهای نزدیک عملی شود، ناگزیر باید از مُدل های نا مؤثر دوری گُزید و تمام امکانات ما را از بازار آزاد گرفته تا سرمایه گذاری عامه بسیج کرد.
به مسئلۀ دیگری نیز باید توجه کرد : بازار آزاد، بدون محافظت های اجتماعی قوی، بدون قانون کارِعادلانه، بدون سهمگیری دولت در عرضۀ ضروریات اولیۀ مردم، اکثریت مردم ما را از بازار کار و بازار مصرف کنار زده، گروههای بزرگی از مردم و بخصوص جوانان را در حاشیۀ زنده گی بارور اقتصادی، حرفه یی و اجتماعی قرار داده است. دولت از حیات اقتصادی غایب است، قانون از حیات اقتصادی غایب است، ساختار های بینابینی از حیات اقتصادی غایب اند و بازار، تنها بازار، در فقدان هرگونه چارچوب قانونی، آنچیزی را ببار میاورد که معمولا در چنین شرایطی میتواند ببار بیاورد، یعنی فقر برای اکثریت و بی ثباتی برای همه.
ما جانبدار سیاستی هستیم که از تمام ثروت های مردم افغانستان برای پیشرفت و خوشبختی وطن ما استفاده کند. بازار آزاد، بلی! سیاست اجتماعی بخاطر عدالت اجتماعی، بلی! دولتِ اداره کننده و سهمگیرنده در پیشرفت اقتصادی،بلی!
پامیری : اما جامعۀ بین المللی میگوید حکومت فاسد است و توانایی به سر رسانیدن هیچ پروژه یی را ندارد. هر کسی وزیر شد، وزارت را از قوم خود و از خانوادۀ خود پُر کرد. شما درین مورد چه میگویید ؟
خانم نفس جهید : بلی، متأسفانه چنین است. کشور های خارجی، در طی هشت سال گذشته، هر گامی را که در جهت ایجاد پایه های اجتماعی برای ثبات سیاسی در افغانستان برداشته اند، اشتباه کرده اند. آنها هشت سال است که بدنبا ل متحدِ محلی مناسب میگردند. هر فرمولی را امتحان کرده اند، بشرطیکه منجر به منزوی ساختن و کنار زدنِ نیرو های ترقیخواه وطن ما شود. آنها ازین فرضیه حرکت کردند که هر که گروهی مسلح یا غیر مسلح در اختیار دارد، متنفذ است وباید در قدرت سهیم شود. آنگاه، وقتی دیدند که این سالاران، گروپ های مافیایی ایجاد کردند ، چور را سازمان دادند، ظلم کردند و کمک های خارجی را به یغما بردند، گفتند : اینها فاسد اند، این حکومت فاسد است. این دولت، چونکه فاسد است، نمیتواند پروژه های اقتصادی را درست مدیریت کند. ما میگوییم: فساد سرنوشتی حتمی برای وطن ما نیست. بر عکس، پیش از آمدنِ شما و افتضاحی که متحدین محلی تان ایجاد کردند، پاک نفسی یک ارزش بزرگ ملی ما بود. رشوه ستان و فاسد در بین مردم آبرو وعزت نداشت و از چشمان مردم خود را پنهان میکرد. این سیستم فاسد کنونی، سیستمی وارداتی است و با ارزش ها و فرهنگ مردم ما سازگار نیست. فساد محو شدنی است. در انتخابات مداخله نکنید. آنگاه خواهید دید که چگونه نبوغ مردم افغانستان راه را برایتان نشان خواهد داد.
شما میروید و با اتکا بر صد ها شبکه و ارگان تحقیقاتی، شخصی را مناسب چوکی وزارت و معینیت و بالا تر ازان و پائین تر ازان، تشخیص میدهید ، مقرر میکنید و ازش میخواهید که پایه های اجتماعی حاکمیت مورد حمایت شما را توسعه دهد. او که خود هیچ پایۀ اجتماعی ندارد، در اعضای خانوادۀ خود استعداد های عجیبی کشف میکند و وزارت را در اختیار آنها قرار میدهد. اشتباه در کجاست ؟ درین که او خانوادۀ خود را مقرر کرد یا درین که شما او را مقرر کردید؟ شما ازین شخص چه میخواستید ؟ که روشنفکران، دموکراتها و جامعۀ مدنی افغانستان را به دَور خود جمع کند؟ از خود نپرسیدید که چه دلیلی وجود دارد که این نیروها در اطراف همین شخص جمع شوند ؟ این چرا ها پایان ندارد، همانطوری که نامعقولیت مواضع سیاسی شما پایانی ندارد.
تا جاییکه مربوط به بخش آخریِ سؤال شما میشود، زمانیکه ما می بینیم که آقای کرزی یا کسی از شمار وزیران و رؤسای ایشان، شخصی را اختیار دار میسازند و این شخص به فساد و چپاول دست میزند، میگوییم : این سیستم فاسد است. این شخص فاسد است.اما بیهوده و مضر است که برویم ببینیم این شخص به کدام قوم تعلق دارد و زبان مادریش کدام است. قوم فاسد و زبان فاسد وجود ندارد. اشخاص فاسد، سیستم های فاسد، بلی.
پامیری : میخواستم از شما بپرسم که در صورت پیروزی، چه برنامه یی برای زنان دارید؟
خانم نفس جهید : در لحظه یی که رئیس جمهور، برای نخستین بار شنید که زنی را به آتش کشیدند، یا زنی خودسوزی کرد،یا خودسوزانده شد و از جا برنخاست ونرفت که تا مجرم را نیافته و بدست قانون نه سپرده است،باز نگردد، مشروعیت خود را بحیث رئیس جمهور همه افغانها از دست داد و به رئیس جمهور گروههای منافع مبدل شد. ستمی که امروز بر زنان کشور ما روا میدارند، هیچ توجیه فرهنگی و سنتی ندارد و با آموزش دین مقدس اسلام در مطابقت نیست. سکوت جامعۀ بین المللی و درک موافقانه یی که از خود نشان میدهد، غیر قابل تحمل است.
ما در قدم اول، به زنان افغانستان میگوییم : ما بالای شما حساب میکنیم. نباید رأی شما به آنهایی برود که حقوق انسانی شما را زیر پا میکنند. ما فشار محیط را بالای شما درک میکنیم. اما بدانید که در غرفۀ رأی دهی غیر از خدا و شما کس دیگری حاضر نیست. نگذارید رأی شما که با آن، همه چیز را میتوانید تغییر بدهید، حیف شود. به داکتر حبیب منگل و به سایر کاندیدان ترقیخواه و دموکرات رأی بدهید. ما متعهد هستیم که برنامه یی خاص برای تأمین حقوق انسانی و مدنی زنان طرح کنیم و به اجرا در آوریم. اولین گام ما، پیوستن به میثاق جهانی رفع تبعیض علیه زنان خواهد بود. این اقدام، مبارزۀ عدالت خواهانۀ شما را وسعت جهانی خواهد بخشید و دولت افغانستان را به احترام حقوق شما مکلف خواهد ساخت. ما در جنب همه مؤسسات حقوقی، قضایی، اجرایی و امنیتی، شبکۀ نهاد های اختصاصی و مستقلِ تعمیل کنندۀ حقوق زنان را ایجاد خواهیم کرد، تا هیچ ظلمی بر زنان، پوشیده نمانَد و مقامات در برابر اقدامات خود پاسخگو باشند. ما نهاد های سیاسی، مدنی و اجتماعی زنان را زیر حمایت مستقیم دولت قرار خواهیم داد تا همه کس، مطالبات شما را جدی بگیرد. ما به وزارت امور زنان صلاحیت وسیع اجرایی خواهیم داد و آنرا به ارگان فعال سیاستگذار مبدل خواهیم کرد. ما در چارچوب این وزارت، مرکز تحقیقات و مطالعات ویژه در مورد زنان را ایجاد خواهیم کرد. ما سیاست شجاعانۀ اجتماعی را برای امحای بیسوادی، خدمات صحی اجتماعی، حمایۀ طفل و مادر، کاریابی و ارتقای مهارت های حرفه یی زنان و حمایت از خانواده های بی سرپرست، زنان و اطفال معیوب، معلول و بیجا شده، در مرکزاقدامات حکومت قرار خواهیم داد. برنامۀ انتخاباتی ما را بخوانید. آنگاه در خواهید یافت که ما مصمم هستیم چرخ خوشبختی مادران، خواهران و دختران خود را که از بیش از 16 سال بدینسو متوقف شده است، به حرکت دراوریم. در غیاب شما زنان، از ترقی، دموکراسی و عدالت حرفی نمیتواند در میان باشد.
پامیری : سپاسگزار از شما خانم جهد ، پیروزی و بهروزی برایتان آرزو مینمایم.
خانم نفس جهید : از شما هم ممنونم که زمینه را مساعد ساختید . سلامم را به همه دوستان مخصوصأ به آنانیکه به فردای بهتر ایمان دارند وسیله شوید .

ډاکټر څپاند
22.06.2009

درندو لوستونکو!
 دډاکټر حبيب منګل دا لاندې وينا د خارجي قواو په هکله  او دده دريځ دنورو کانديدانوپه پرتله څرنګه ، مثبت که  منفي ارزيابي کوې؟؟ 
د نوموړی له وینا څخه :

(( افغانستاِن امن و دوست کشور های منطقه و جهان

افغانستان بیش از سه دهه بدینسو، یکی از گرم ترین میدان های تشنج جهانی بوده است. از افراط گرایی عقیدتی تا خشونت تروریستی، از دست اندازی تا مداخله، از تجاوز تا اشغال، مردم ما تمامیِ این مشقات را تحمل کرده اند و برای هر یک قربانی شده اند. مزید براینها، وطندارانِ ما را به جنگ های ایدیولوژیک، قومی، فرقه یی و نفاق زبانی و فرهنگی کشانیدند. این جنگها و نفاق ، نه تنها بزرگترین تلفات و خسارات جانی و مالی را بر ملت ما تحمیل کردند، بلکه اساسات وفاق ملی و اجتماعی ما را که در طول سده ها حراست شده بود، لرزاندند.

کشور ما اکنون درمرکز شبکه یی از منافع، تشویش ها، اولویتها و سیاست های ملی، منطقوی و جهانی مخالف و حتی متضاد قرار گرفته است که هر یک، بجا یا بیجا، خود را سهمگیرنده در سرنوشت وتشکیلات سیاسی آیندۀ ما میداند. وسایل بزرگی که این کشور ها در راه تحقق اهداف خویش بکار میبرند، تقریبا طیف مکمل راهکار ها و راهبرد های ممکنِ سیاسی، اقتصادی و نظامی را در بر میگیرد. حضور نظامی فزایندۀ ایالات متحدۀ امریکا و ناتو در کشور ما، از یکطرف مهمترین عاملِ بر سر پا نگهداشتنِ دولت فعلی است ، اما از جانب دیگر، حاکمیت ملی مردم افغانستان را با محدودیت های جدی مواجه میسازد. موجودیت حکومتی ضعیف، ناکار امد و ناکام، این تشویش را دامن میزند که خروج این نیرو ها در کوتاه مدت، خلأ قدرت بزرگ و خطرناک را موجب گردد که پُر کردن آن از طرف این حکومت یا هر حکومت غیر مردمی دیگر میسر نخواهد بود.

افغانستان به حکومتی مردمی، پاسخگو و نیرومندضرورت دارد، که همزمان با ایجاد شرایط امنیتی، ثبات سیاسی و احیای قدرت دفاعی کشور، توانایی آنرا داشته باشد و عالیترین وظیفۀ وطنی خود بداند که ضرورت اتکای دراز مدت بر نیرو های نظامی خارجی را برای دفاع از تمامیت ارضی خود مرفوع سازد. امنیت سرحدات افغانستان و ثبات سیاسی در کشور ما نمیتواند خارج از همپیوندی منطقوی و قرار گرفتن افغانستان، آنطوریکه جغرافیایش امکان پذیر ساخته است، در مرکزمبادلات وسیع اقتصادی وفرهنگی منطقوی متصور باشد. اگربه یاری خداوند یکتا، مردم افغانستان پیروزی در انتخابات را نصیب ما سازند،برای آماده ساختن این شرایط جد و جهد خواهیم کرد. تا هنگام آماده شدن این شرایط، ما برای تمثیل رضایتبخش حاکمیت ملی و در جهت تحقق منافع ملی افغانستان کار خواهیم کرد. نخستین وظیفه اینست که برای حضور نیرو های خارجی، چارچوب حقوقی عادلانه و مبتنی بر احترام به حاکمیت کامل افغانها بر پروسه های ملی شان ایجاد گردد. این چارچوب حقوقی میتواند از طریق مذاکره و انعقاد »معاهدۀ موقف قوت ها« (سوفا) با کشور های دارای نیروی نظامی در خاک افغانستان عملی گردد. این چارچوب حقوقی ضرورتا باید شامل رهبری و احاطۀ کامل نیرو های افغان بر استراتیژی نظامی شان و عملیات تهاجمی بزرگِ زیربط با آن باشد. این معاهدات باید وسعت و حدودِ وظایف، مسؤولیت ها و صلاحیت های نیرو های نظامی بیگانه را در خاک ما معین سازند و معیار های روشن برای ارزیابی نتایج را وضع کنند. این معاهدات بایست ماهیت روابط عملیاتی و کاربردی بین این قوت ها و قوت های ملی افغان را بیان کنند و شرایط عملی پروسه هایی را که به بازگشت نیرو های نظامی خارجی میانجامند، مشخص سازند.

در حالیکه تقویت نیرو های دفاع ملی، اولویت سیاست ما را تشکیل خواهد داد، و همپا با سیاست ها و اقدامات سالم در جهت تقویت مصالحه و وحدت ملی، ما فعالیت دیپلوماتیک وسیع و استواری را در جهت ایجاد شرایط برای مناسبات صلح آمیز و مبتنی بر همکاری با همه همسایگان افغانستان انجام خواهیم داد.

امنیت دراز مدت افغانستان از طریق سیاست اعتماد سازی با همسایگان آن قابل تحقق است. ما سهمگیری آنها را در ایجاد افغانستان صلح آمیز، واحد، متحد و پیشرفته جستجو خواهیم کرد. بدینترتیب، همسایگی نیک، از طریق احترام متقابل به حاکمیت ملی، تمامیت ارضی و استقلال همدگر،همچنان، از راه مبادلات فرهنگی و همکاری های تجارتی و اقتصادی، سنگ محک سیاست خارجی ما و ثابت ترین عناصر منافع ملی ما خواهند بود. در حالیکه منافع امنیتی کوتاه مدت و میان مدت وطن ما صریحا تقویت اردوی ملی را میطلبد، ما در جستجوی بدیل های مسالمت آمیز برای تأمینِ امنیتِ کشور خویش در برابر تهدید های باالقوه از خارج مرز هایمان، فروگذاشت نخواهیم کرد. یکی ازین بدیل ها میتواند تضمین بین المللی، احتمالا به شکل قطعنامۀ شورای امنیت سازمان ملل متحد، همزمان با بازگشت نیرو های خارجی از کشور ما باشد.

در فرجام و پا به پای شرایط امنیتی در منطقه و تأثیرات آن بالای افغانستان، ما از تقلیل تدریجی اردو تا سرحد غیر نظامی ساختن وطن ما و رشد همزمانِ پلیس و سایر نیروهای مورد ضرورت برای امنیت و حفاظت هموطنان ما حمایت خواهیم کرد. افغانستان نیت سؤ در برابر هیچ کشوری و مسئلۀ حل ناشدنی با هیچ کشوری ندارد. به منفعت ملی ماست که با همه کشور های همسایه و منطقه و کشور های اسلامی روابط صلح آمیز و دوستانه داشته باشیم. به منفعت ملی ماست که با کشور های پیشرفتۀ دنیا که سخاوتمندانه به بازسازی و پیشرفت کشور ما یاری میرسانند، منجمله ایالات متحدۀ امریکا، دوست باشیم.

افغانستان باید دوباره به عضو فعال و قابل احترام جامعۀ بین المللی مبدل شود. کشور ما در طول دهه های 50 و 60، به اکثر میثاق های بین المللی و بخصوص به آنهایی که با حقوق بشر در رابطه اند، پیوسته است. از سالهای 70 بدینسو، اساسی ترینِ این میثاق ها در رابطه با حق زنده گی و برابری حقوق زنان با مردان، به تکرار و بصورت سیستماتیک زیر پا شده اند. ما نخواهیم گذاشت که حکومت، صرفا برای مسرت انجو ها، بیانیه های دلسوزانه بدهد و هر روز در برابر تجاوزات مکرر به این حقوق سکوت کند و برای این سکوت خود توجیهات « فرهنگی» بسازد. ما تعهد میسپاریم که هیچ قانون، هیچ تصمیم عدلی و هیچ اقدام و سیاست حکومت در مغایرت با اسلام که دین عدالت و دین حق است و با این ارزش های اساسی بشری قرار نگیرد. حکومت مکلف است که از حق زنده گی اتباع کشور خویش در برابر هرگونه خطر، چه داخلی و چه خارجی، دفاع کند. ما بازگشت افغانستان را به سیاست عدم انسلاک مثبت تأمین خواهیم کرد. ما از حق و مسؤولیت افغانستان بحیث یکی از اعضای فعال جامعۀ بین المللی، در افادۀ نظریاتش در بارۀ تهدیدات برای صلح و امنیت بین المللی و خوشبختی انسان محافظت خواهیم کرد. ))

ستاسو نظر په دې اړه څه دی ؟

رښتینی
22.06.2009

ثابت صیب سلامونه اونیکی هیلی می ومنه !

[code:1:3a56576390]دډاکټر حبيب منګل دا لاندې وينا د خارجي قواو په هکله او دده دريځ دنورو کانديدانوپه پرتله څرنګه ، مثبت که منفي ارزيابي کوې؟؟[/code:1:3a56576390]

متاسفانه چی بندنیوځواکونوپه اړه دډاکټر منګل دریځ لوستلو ته می
وخت پیدا نکړ خو بیا هم دومره ویلی شم چی دشوری اتحاد دیرغلکرو
ځواکونوپه اړه خو دډاکټر صیب دریځ هر چاته مالوم ده نو اوس که دځینی
سیاسی ملحوظاتو لامله دهغه ژبه اوتعبیرات بدل شوی وی دامهم ندی
اصلا دامهمه ده چی نوموړی ازمویل شوی کس دی او اوس به یی هم دریځ
هیڅکله نه ملی وی اونه اسلامی
دا یواځی دوخت په ژبه ګړیدونکی خلک دی او په الله سوګند چی په دوی
کی خیر نشته دی خلکو خپل ضمیرونه یوځل پلورلی دی او اوس یی هغه
وراسته ضمیرونه له پخوانه په لوړه بیه خرڅیدلی شی او له داسی ضمیر
پلورونکو نه مو زر ځله توبه ده خو ثابت صیب چی ته خپه نشی

په مینه

ع کريم حليمي
22.06.2009

تاسی ټولو ته ،السلام علیکم و رحمة و برکاته
اقتباس
برابری حقوق زنان با مردان، به تکرار و بصورت سیستماتیک زیر پا شده اند.

پورته جمله شرعاً نا روا ده
حقوق هیڅ وخت مساوی کېدلی نه سي ، مخلوق هيڅ کله برابر نه دي ، چه برابر نه دي نو حقوق يې طبعاً نه وي سره برابر

په درنښت[url][color=white:e9b8f8b54a][/color:e9b8f8b54a][u:e9b8f8b54a][/u:e9b8f8b54a][/url][/quote]

کريم
23.06.2009

اسلام عليکم!
حبيب منګل د هغه بې وجدانه او نافغانه ډلي لخوا کانديد شوی دی چي د پښتنو پر ضد يې د شمال ائيتلاف جوړ او د کارمل او محمود بريالي په لارښونه يې د ډاکټر نجيب په وخت کي د ملګرو ملتو د امن پروژه ناکامه کړه . دغه شخص او د هغه وطنپلوره او وطن دښمني ډلي په رشتيا خپل ځان آزمويلی دی خير نه ترېنه ليدل کيږي . منګل د افغانانو نه بلکه دروسانو کانديد دی . روسان د شمالي ټلوالي په ائيتلافي ګوندونو کي په هر يوه کي خپل خلک لري چي ددې وطن د تخريب او د پښتنو د تباهۍ نخشې لري .

ددې خلکو خبري غوړې خو کړه يې دشيطانانو دي ، ددې خلکو نه ای خلکو امان وغواړی !
په درناوي

ډاکټر څپاند
23.06.2009

ځما سلامونه  او احترامات هم ومنۍ،

[quote:81626bfa64]
برابری حقوق زنان با مردان، به تکرار و بصورت سیستماتیک زیر پا شده اند.

پورته جمله شرعاً نا روا ده
حقوق هیڅ وخت مساوی کېدلی نه سي ، مخلوق هيڅ کله برابر نه دي ، چه برابر نه دي نو حقوق يې طبعاً نه وي سره برابر [/quote:81626bfa64]

زما دنيمګړو مالوماتو په اساس،حقوق او وظايف دوه ځانګړي مفاهيم دي٠
دښځي او نر حقوق دقانون په مقابل کی برابر دي٠دمثال په توګه دژوند حق،
دکور حق،دميړه،ياميرمني،اولاد،تعليم،تربيه،سواد،عبادت،دکار حق او نور٠

مګر دنارينه اوښځی وظايف فرق لري٠دمثال په ډول ښځه وظيفه لري چه ماشوم
ته تی ورکړي،حال داچه دنارينه سره دامکان نشته٠ښځه مکفيت لري چه خپل
سطر عورت وساتي،چه دنارينه سره فرق لري٠نارينه وظيفه لري چه ښځې ته
نفقه برابره کړي،مګر په ښځې دا مکلفيت نشته٠مثالونه زيات دي٠

زه دمکرم حليمي صيب او نورو مبصيرينونه هيله کوم چه پدی هکله رڼا واچوي٠

اوهغه دوستانو ته چه په "وچ زور"ددی يا هغې ډلې مخالف دي،عرض لرم
چه په تيرو دیرشو کلونوکی هرهرچا ځان دی ملت ته څرګند کړی٠ملت پدی
ښه پوی دی چه دايا هغه ډلې څه کړي،څه به وکړي او څه امکانات لري٠

رښتینی
23.06.2009

ثابت لیکی :
[code:1:04840cf844]اوهغه دوستانو ته چه په "وچ زور"ددی يا هغې ډلې مخالف دي،عرض لرم
چه په تيرو دیرشو کلونوکی هرهرچا ځان دی ملت ته څرګند کړی٠ملت پدی
ښه پوی دی چه دايا هغه ډلې څه کړي،څه به وکړي او څه امکانات لري٠[/code:1:04840cf844]

ښاغلی ثابت صیب چا چی دا ملت څو دپاسه لس کاله په خپل اودپردیو
په وچچچچچ زورځپلی، ترټلی ،زورولی، کړولی ،وژلی ،شکنجه کړی
اوله اخه توخه غورځولی دی اوس دهغوپلورل شویو کسانو مخالفت کولو
ته وچ زور ویل !! لا څه ډول منطق بولی !!؟؟
اوستاسوداخبر چی ملت په دی ښه پوهه دی !! دهغوبی منطقه سیاسی
مداریانوغولونکی ادعا ده چی په دی پوچو ادعاګانویی دا ملت
څوڅو ځله غولولی او فعلا یی هم غولوی
نوره ستا خوښه خپل کمپاین دی چلوه ته هم ددی ملت یو غړۍ یی کیدی
شی یو ستا خیر به پکی وی خو دټول ملت داستازیتوب حق نه لری

په مینه

Ghairat
23.06.2009

مور مو وطن ، ملت مو پلار دی
۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰ د پلار قاتل له مونږ څخه غواړي ووټونه

د شوروي په غلامۍ کې
۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰ خلق و پرچم ملت له تیغه وئیستنه

کرزیه خدای دې غرق و پرک که
۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰ د وطن هر دوښمن په تا وهي لاسونه

په CIA دې کار ونشو
۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰ له KGB سره دې واچول تارونه

ډاکټر څپاند
23.06.2009

[quote:a6646a6ff3]ښاغلی ثابت صیب چا چی دا ملت څو دپاسه لس کاله په خپل اودپردیو
په وچچچچچ زورځپلی، ترټلی ،زورولی، کړولی ،وژلی ،شکنجه کړی
اوله اخه توخه غورځولی دی اوس دهغوپلورل شویو کسانو مخالفت کولو
ته وچ زور ویل !! لا څه ډول منطق بولی !!؟؟
اوستاسوداخبر چی ملت په دی ښه پوهه دی !! دهغوبی منطقه سیاسی
مداریانوغولونکی ادعا ده چی په دی پوچو ادعاګانویی دا ملت
څوڅو ځله غولولی او فعلا یی هم غولوی [/quote:a6646a6ff3]

حامد صيب ،
پدی ملت چه چا څه کړی اظهرالمنشمش دی او زه يا هر بل سړی،په هر 
کوښښ،هغه نشي پټولی٠
پدی کی دبحث ځای وجود نلري چه پخوانيو کمونستی رهبرانو او دهغو 
"اديولوژيک"مرکز په افغانستان څه کړي،وژل،بمبارد،زندان ٠ ٠ ٠

مګر که خپل ضمير ته مراجه وکړی،دابه در ته جوته شي چه داسلام دمقدس
دين تر نامه لاندي،په اسطلاح دجهاد ليډرانو هغه څه وکړل چه ځيني کمونستانو
ته ئی خلک په دعا کړه٠مګر دهيواد خلک ډاکټر نجيب ته دعا نکوي؟؟
زه دخريد وفرش يا منطق اوبيمنطقۍخبری دلته نغواړم بحث کړم،
مګر که غواړي چه د يوه "جهادي"مثلا ډاکتر فاروق اعظم،ملاراکټي،حميد کرزي او يوه کمونست" 
ډاکتر حبيب منګل،پوهه،شخصی کړه وړه په خلکو کی هغو محبوبيت سره
مقايسه  کړی،کولاي شی چه پخپل چاپيريال کی خلکواوميدياته مراجه وکړی او
دملت دنظرياتو نمونې راټولی کړی٠
که دکرزي،عبدالله،رمضان بشردوست،ملا راکټي او نورو په هکله تايدي
 نظريات تحمل او دمنګل په هکله نشي،دی ته وچ زور ويل کيږي٠

کريم
24.06.2009

و ثابت ته!
ګوره تاسو دلته هم دکوزې، هم د کوزه خر اوهم د ګِل کوزه چل را اخيستې دی، خوشي چټي ولي د خپلو مړو او ژوندو دګندګيو بويونه او د هغوی ملی خيانتونه، جنايتونه دلته خلګوته ور يادوی ، لږ شاني شرم وکړی !

زه بيا هم ويل غواړم چي حبيب منګل د هغه بې وجدانه او نافغانه ډلي لخوا کانديد شوی دی چي د پښتنو پر ضد يې د شمال ائيتلاف جوړ او د کارمل او محمود بريالي په لارښونه يې د ډاکټر نجيب الله په وخت کي د ملګرو ملتو د امن پروژه ناکامه کړه . دهغه راهيسي چي دا ټول مصيبتونه او وژني زموږ د ولس په برخه شوې دي د همدې رذيلانه تؤطيې نه وزېږېدې او لا اوس هم دوام لري .

تاسو د وطن د يوه ړانده او يوه بېسواده نه هم و پوښتی چي د منګل د فراګيره د ډلي او د شمال د بدنامه ایتلاف په هکله څه وايي ، که تاسو پر هغه جناياتو او ملي خيانتو چي د منګل ډلي وکړه پر هغوی پرده غوړوی، دانو ستاسو وچه شرلاټاني او يوه تازه کثيفه غداري ده !

منګل او د هغه وطنپلوره او وطن دښمني ډلي په رشتيا هم خپل ځان آزمويلی دی خير نه ترېنه ليدل کيږي . منګل د افغانانو نه بلکه دروسانو کانديد دی . روسان د شمالي ټلوالي په ائيتلافي ګوندونو کي په هر يوه کي خپل اجنټان لري ، ترڅو ددې وطن د تخريب او د پښتنو د تباهۍ نخشې ورباندي پلي کوي .

ډاکټر څپاند
26.06.2009

[quote:4d5a81e73e]و ثابت ته!
ګوره تاسو دلته هم دکوزې، هم د کوزه خر اوهم د ګِل کوزه چل را اخيستې دی، خوشي چټي ولي د خپلو مړو او ژوندو دګندګيو بويونه او د هغوی ملی خيانتونه، جنايتونه دلته خلګوته ور يادوی ، لږ شاني شرم وکړی !

زه بيا هم ويل غواړم چي حبيب منګل د هغه بې وجدانه او نافغانه ډلي لخوا کانديد شوی دی چي د پښتنو پر ضد يې د شمال ائيتلاف جوړ او د کارمل او محمود بريالي په لارښونه يې د ډاکټر نجيب الله په وخت کي د ملګرو ملتو د امن پروژه ناکامه کړه . دهغه راهيسي چي دا ټول مصيبتونه او وژني زموږ د ولس په برخه شوې دي د همدې رذيلانه تؤطيې نه وزېږېدې او لا اوس هم دوام لري .

تاسو د وطن د يوه ړانده او يوه بېسواده نه هم و پوښتی چي د منګل د فراګيره د ډلي او د شمال د بدنامه ایتلاف په هکله څه وايي ، که تاسو پر هغه جناياتو او ملي خيانتو چي د منګل ډلي وکړه پر هغوی پرده غوړوی، دانو ستاسو وچه شرلاټاني او يوه تازه کثيفه غداري ده !

منګل او د هغه وطنپلوره او وطن دښمني ډلي په رشتيا هم خپل ځان آزمويلی دی خير نه ترېنه ليدل کيږي . منګل د افغانانو نه بلکه دروسانو کانديد دی . روسان د شمالي ټلوالي په ائيتلافي ګوندونو کي په هر يوه کي خپل اجنټان لري ، ترڅو ددې وطن د تخريب او د پښتنو د تباهۍ نخشې ورباندي پلي کوي .

ښاغلی کريم،

ستاسو ليکنه،دکوڅې اوبازار دښکنځلو نه علاوه ديوه واقعيت ښکارندوی دی
اوهغه داچه ستاسو په نظر هم، شهيد ډاکټر نجيب الله دافغان ملت ملاتړ درلود
اواوس چه  دهغه دشهادت نه قريب١٣ کاله تير شوي،لاهم ددی ملت د يوګڼ شمير
خلکو په زړه کی ځای لري٠
رابه شو دشوری نظار-دوستم او دپخواني وطن ګوند دځينو خاينو راهبرانو
 اتحاد ته چه ظاهري نتيجه ئی د وطن بربادي،دغلوحکومت،دطالبانو راتګ او
 دصليبيانوپه وسيله دوطن اشغال شوه٠
که ددی تيرو ٦٠ کالو حوادثو باندي ځغلنده نظر وکړۍ دا به درته جوته شي چه
افغانستان او زموږ پشان نورهيوادونه د"ساړه جنګ"قربانيان دي٠
غرب او شرق دافغانستان پشان هيوادونو په سياسي سازمانونوکي خپل
 جواسيس لرل اولري٠
دامريکې سفارت دنورمحمد ترکي په هکله خپل اسناد افشا کړه او لری به نه وي
چه برهان الدين رباني روابط د KGB سره په ډاګه شي٠

دافغانستان سرنوشت دافغانانو په لاس کی نه بلکه دنړيوال"دجال" په لاس کی
 وواودی٠
دی دجالانو نه غوښتل په ١٩٩٢ کی د ملل متحد پروګرام تطبيق شي٠

دجالانو پلان درلود چه په اسطلاح اسلامي قوتونه قدرت ته ورسيږي څودهغوی
اصلي څيره او ماهيت نړۍ ته څرګندشي٠

ډاکټر حبيب منګل د مرحوم ډاکټر نجيب نږدی دوست وو٠نن "نهضت فراګير"
بل هيڅ کانديد نلري،له مجبورې ورځې ئی ډاکټر منګل ته پناه وروړئ٠

زه پدی خبره مطلق باورلرم چه په اوسنيو شرايطو کې ډاکتر منګل دانتخاباتو
دګټون چانس نه لري٠داځکه چه دجال دومره احمق ندی چه خپل وفادار نوکران
په نامطمينو افرادو تعويض کړي٠ مګر  داوسنيو نوماندو په لست کی ډاکټر
منګل يواځيني شخصيت دی چه دامپرياليزم په مقابل کی د قدرت نمايش کولی
شي٠که منګل  په سلو کی ٣٠ رائی تر لاسه کړي،دا به غربيانو،پاکستان،ايران
اودهغو نوکرانو ته يو غاښ ماتونکی ګذاروي٠

کريم
26.06.2009

ثابت صیب ماخو ووېل چي تاسو هم خودکوزه، هم کوزه ګر ، هم ګل کوزه او هم کوزه خرياست !
همداسي شوه، کنه!

را به شو دېته چي تاسو خو د حبيب منګل و ۳۰ فيصده رايو ته خوشبينه ياست خو خدای سته که درې په سلو کي هم تر لاسه کړي . دا درسته ده چي فراګيره نالتيانو د نهايت مجبوريت نه حبيب منګل غوندي يو پښتون رامخته کړی دی څو د ډاکټر نجيب الله په هکله يې چي ددوی مړو لېډرانو کوم غول خوړلي وه او دا دومره ملي بديو ته يې اور اچولی وو هغه پې پاک کړي ، کنه دغه فراګيره په اصطلاح نهضت خو د هزاره ګانو د حزب وحدت اسلامي هغه کشتمندي ډله ده چي سر و کونه يې څو ځايه بند دي .

ستاسو د بدنامي فرګيره ډلي لخوا د پښتون حبيب منګل رامخته کول و پښتنو ته داسي ښکاري لکه تازه چي عبدالله عبدالله د خپل کانديداتوري کمپاين په پيل کي و خپلو د شورای نظار و پنجشیري غړو ته په پښتو وينا وکړه !
دا هم همداسي عجبه ده لکه تاسو چي حبيب منګل کانديدکړ !!

په هر صورت، ثابت صیب تاسو دغه واقعيت هم په نظر کي ونيسی چي زموږ د وطن ستونزي ستاسو د نهضت هغه بې وجدانه او ملي خائينو لېډرانو و داسي مرحلې ته ارتاو کړ چي بيا به هغه تللی حالت په خوب هم و نه ويني !

pattang
26.06.2009

دغه مداري دمونډې يې دلال به ا ولس ته ځواب ورکوي ، خو که افغانستان
يو وار څېښتن ولري ، اوس په بې څېښتنه افغانستان کې لکه خاره شودياره مځکه
هر څوک خپله ګېډه تشه وي ٠
نالت پر دې چاپلوس او دKGB مذدور ٠

[quote:fe253cc18b="کريم"]ثابت صیب ماخو ووېل چي تاسو هم خودکوزه، هم کوزه ګر ، هم ګل کوزه او هم کوزه خرياست !
همداسي شوه، کنه!

را به شو دېته چي تاسو خو د حبيب منګل و ۳۰ فيصده رايو ته خوشبينه ياست خو خدای سته که درې په سلو کي هم تر لاسه کړي . دا درسته ده چي فراګيره نالتيانو د نهايت مجبوريت نه حبيب منګل غوندي يو پښتون رامخته کړی دی څو د ډاکټر نجيب الله په هکله يې چي ددوی مړو لېډرانو کوم غول خوړلي وه او دا دومره ملي بديو ته يې اور اچولی وو هغه پې پاک کړي ، کنه دغه فراګيره په اصطلاح نهضت خو د هزاره ګانو د حزب وحدت اسلامي هغه کشتمندي ډله ده چي سر و کونه يې څو ځايه بند دي .

ستاسو د بدنامي فرګيره ډلي لخوا د پښتون حبيب منګل رامخته کول و پښتنو ته داسي ښکاري لکه تازه چي عبدالله عبدالله د خپل کانديداتوري کمپاين په پيل کي و خپلو د شورای نظار و پنجشیري غړو ته په پښتو وينا وکړه !
دا هم همداسي عجبه ده لکه تاسو چي حبيب منګل کانديدکړ !!

په هر صورت، ثابت صیب تاسو دغه واقعيت هم په نظر کي ونيسی چي زموږ د وطن ستونزي ستاسو د نهضت هغه بې وجدانه او ملي خائينو لېډرانو و داسي مرحلې ته ارتاو کړ چي بيا به هغه تللی حالت په خوب هم و نه ويني ![/quote:fe253cc18b]

ډاکټر څپاند
03.07.2009

http://www.youtube.com/watch?v=inJ3VsdS6CY

که حبيب منګل تر يوزيات شمير "تصادفي"کانديدانو بهتر نه بولۍ،دی لينک
ته مراجعه يا پرهغې تبصره مه کوۍ٠
په درناوي،

OK
This site uses cookies. By continuing to browse the site, you are agreeing to our use of cookies. Find out more