د موضوعګانو سرپاڼه

سياست او روانې چارې

اقتصاد افغانستان

aria
29.01.2014

افغانستان از سال 2001 بدينسو در عرصه اقتصادی پيشرفت های قابل ملاحظه نموده است. مؤسسات كمك كننده مانند USAID ، به كمك دولت افغانستان بصورت مشترك در عرصه پيشرفت و توسعه سرمايه گذاری سكتور خصوصی و به منظور رشد مشاغل كوچك و متوسط أقدامات نموده اند كه در نتيجه باعث ايجاد 490000 وظيفه جديد ، توسعه دسترسی به خدمات مخابراتی از يك ميليون به چهارده ميليون و تسهيل شرايط 830000 قرضه های كوچك برای زنان افغان طی هشت سال گذشته شده است كه اين امر كمك نموده است تا بيشتر از 175000 مشاغل خورد و كوچك توسعه و انكشاف نمايد.

در بخش صحت، صرف در سال ٢٠١١ بيشتر از 530 مركز صحی به شمول 6 شفاخانه در 13 ولايت در خدمت 11 ميليون نفر قرار داشت. اضافه تر 21000 پرسونل خدمات صحی، به شمول 1700 نفر قابله ها و 3612 تن كارمندان صحی اجتماعی تعليمات ديدند كه سبب شد تا از سويه مرگ و مير اطفال 16 در صد كاسته شود، هم چنان كمك های طبی در قسمت ولادت ها صورت گرفت ،ارائه اينوع خدمات از 14 در صد در سال 2003 به 34 در صد در سال 2010 افزايش يافته است كه در نتيجه باعث كاهش قابل ملاحظه مرگ و مير زنان در جريان ولادت گرديده است. به همين ترتيب پيشرفت های قابل توجه در ديگر بخش ها چون زراعت و مالداری، تجارت و صنايع صورت گرفته است.

با وجود پيشرفت های قابل ملاحظه بدست آمده، به گفته وزير ماليه افغانستان، اقتصاد افغانستان هنوز هم وابسته به كمك كشور های خارجی ميباشد، و از ديدگاه اقتصادی در آينده با چالش های بزرگی مواجه خواهد بود. بر علاوه نگرانی های موجود است كه نتائج توافقات امنيتی ميان افغانستان و ايالات متحده نيز بالای اقتصاد آسيب پذير افغانستان تأثير گذار ميباشد.

اين مسئله باعث ايجاد سؤال ميگردد، كه آيا افغانستان قادر است دستآورد های اقتصادی را بدون كمك های بين المللی و موجوديت آنها ، حفظ نمايد ؟

آریا،
DET-CENTCOM


OK
This site uses cookies. By continuing to browse the site, you are agreeing to our use of cookies. Find out more