اخبار مربوط به کشته شدن دو تبعه ایران توسط نیرو های امنیتی افغانستان که هر دو در ولایت فاریاب به همراه طالبان می جنگیدند، یک گواه دیگر مبنی بر این است که ایران مصروف ادامه مداخله های اش در افغانستان است. این تحولات پس از آن صورت گرفته است که یک مقام ارشد رسمی ایران تایید کرد که تهران روابط رسمی با طالبان را برقرار کرده و از یک هیات طالبان برای انجام گفتگو های در تهران دعوت کرده است.

بتاریخ ۱۱ جدی، قول اردوی ۲۰۹ شاهین اردوی ملی افغانستان گزارش داد که نیروهای اش ۲۷ جنگجو را در ولسوالی های شیرین تگاب و خواجه سبزپوش ولایت فاریاب کشته اند. از حمله کشته شده گان ملا احمد و ملا جندالله هر دو از اتباع ایرانی بودند. سکندر اصغری، یک تحلیلگر نظامی باشنده کابل به سلام تایمز گفت: «گزارش ها و شواهد و مدارک بسیاری وجود دارند که نشان می دهند از زمان آغاز حمایت ایران از طالبان، جنگجویان ایرانی در کنار افراد این گروه بر ضد نیروهای امنیتی ما در ولایات غربی می جنگیده اند. قتل این دو طالبان تبعه ایران آشکار حمایت ایران از طالبان را ثابت می کند. »

وی با اشاره به سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران و نیروی خاص آن، یعنی نیروی قدس گفت: «قومندان سپاه پاسداران [ایران] حتی رهبری جنگ در این ولایت ها را بر دوش گرفته اند.» سابق بر این، مقامات ارشد امنیتی و استخباراتی افغانستان کرارآ تهران را به خاطر ارائه حمایت مالی و تسلیحاتی به طالبان در داخل افغانستان محکوم کرده بودند. نیروهای افغان مرتبآ انبار های اسلحه ساخته شده در ایران را که به طالبان ارائه شده اند، کشف و ضبط می کنند، بشمول یک انبار که اخیرا در ولایت غزنی کشف شد.

به رغم این کار های مکرر تهران سرانجام بعد از تایید ارتباط مستقیم ایران با این گروه ستیزه جو از سوی علی شمخانی، منشی شورای عالی امنیت ملی ایران، تهران سرانجام حمایت خود از طالبان را اعلام کرد. به گزارش خبرگزاری تسنیم ایران، شمخانی بتاریخ ۵ جدی گفت: «حکومت افغانستان در جریان ارتباطات و مذاکرات مستقیم با طالبان قرار گرفته است و این پروسه ادامه خواهد داشت.»

یک ائتلاف نوپای ایران با طالبان

مذاکرات اخیر مقامات ایران و تیم بازدید کننده طالبان نشانه پلان های ایران در افغانستان به شمول ضربه زدن بالقوه به کوشش های ایجاد صلح است. نجیب‌الله آزاد، یک تحلیلگر سیاسی مقیم کابل و معاون سابق سخنگوی رئیس جمهور اشرف غنی به سلام تایمز گفت: «من باور دارم که مذاکرات مستقیم بین مقامات وزارت خارجه ایران و طالبان که برخلاف اراده حکومت افغانستان است، نشان می دهد که ایران انگیزه های پلید خود در افغانستان را دنبال می کند.»

وی پرسید: «اگر ایران واقعا صلح را برای کشور ما می خواهد، به چه دلیل بدون مشوره با حکومت افغانستان که طرف اصلی صلح و جنگ است، با طالبان مذاکره می کند؟» آزاد گفت که ایران کوشش می کند بر مذاکرات صلح بدون توجه به تمایلات کابل برای خود جایی دست و پا کند.

وی اشاره کرد: «این مسئله و مسائل دیگر نشان می دهد که ایرانی ها به صلح علاقه ای ندارند.» آزاد افزود: «حمایت مالی و مادی ایران به طالبان بشمول تامین اسلحه و مهمات برای شان و هم چنان تایید این کشور مبنی بر وجود روابط با گروه متذکره نشان می دهد که ایران در حالی که به مذاکرات صلح در کشور ما لطمه می زند، هم زمان به طالبان مشروعیت می بخشد. چون حفظ روابط با یک گروه تروریستی هیچ معنا ندارد.»

داوود اثاث، یک عضو سابق مشرانو جرگه به سلام تایمز گفت: «حکومت و مردم افغانستان همیشه گفته اند که پروسه صلح باید با هدایت و مالکیت افغان ها باشد. طرف اصلی مذاکرات صلح بی تردید حکومت افغانستان، اما متاسفانه همسایه گان ما، مخصوصا ایران از اصول و اخلاق بین المللی تخطی کرده و از طالبان دعوت می کند به آن کشور بروند و درباره آینده افغانستان تصمیم بگیرند.» او گفت: «این اقدام ایرانی ها بروشنی مداخله آنها در امور داخلی افغانستان را ثابت می کند.»

تاریخچه ای از ناکام کردن افغانستان

حوادث اخیر به هیچوجه اولین بار نیست که ایران کوشش کرده تا در امور افغانستان دخالت کند. ایران سعی کرد تا توافق مشارکت استراتیژیک امریکا و افغانستان را تضعیف کند و برای این کار سفیر این کشور به مقامات افغان نسبت به عواقب احتمالی این توافق هشدار داده بود. مگر مقامات افغانستان و ایالات متحده به این معلومات نادرست توجهی نکرده و به سال ۱۳۹۱ توافق متذکره را امضا کردند. اثاث نسبت به این هشدار دیپلماتیک گفت: «این یک نمونه بی شرمانه دیگر از مداخله ایران در امور داخلی افغانستان بود.»

فرهاد هاشمی، یک فعال جامعه مدنی و سیاسی مستقر در کابل به سلام تایمز گفت که اخیرآ یک تصویر از منشی شورای عالی امنیت ملی ایران که در حال نگاه کردن به یک نقشه افغانستان بود، نشر یافت که این نشان دهنده دیدگاه استراتیژیک جاری تهران جهت دستیابی به اهداف اش در افغانستان می باشد.» اشاره او به یک عکس پر بازدید است که در زمان پرواز شمخانی بر فراز کابل بتاریخ ۵ جدی در طیاره از او گرفته شده بود. وی افزود: «ایران از همه گزینه های ممکن برای حفظ نفوذ خود در افغانستان و مداخله در امور داخلی ما استفاده می کند.»

منبع : سلام تایمز

---------------------------------------------------------------------
به امید مبارزۀ هر چه سریعتر و هر چه دقیقتر در راۀ مبارزه با فساد اداری!
به امید مبارزۀ هر چه سریعتر و دقیقتر با ایران محوری ها و پاکستان محوری های مخرب در افغانستان عزیز!
به امید دقت به کوچکترین واحد های کاری در هر ساحۀ کاری ما!
به امید اتحاد و وحدت هر چه بیشتر اقوام شریف افغانستان!
به امید تأمین حقوق زنان و تأمین حقوق تمامی اتباع افغانستان!
به امید صلح، ثبات، عدالت اجتماعی، قانونیت، ترقی و رفاه برای مردم رنجدیدۀ ما